Csehország

Frissítve: 2020.11.03.

Csehországba október 5-én kihirdették a szükségállapotot. Ez előreláthatólag november 20-ig tart. Külföldi állampolgárok a szükségállapot ideje alatt csak munka- vagy egészségügyi okok miatt léphetnek be, turistaként nem.  A pontos szabályokról a Cseh Belügyminisztérium weboldalán tájékozódhatunk. A korlátozás nem érinti a  teherszállítást, tehát a magyar kamionok továbbra is be- és kiléphetnek az országba.

A szükségállapot alatt éjszakai kijárási tilalom van érvényben Csehország egész területén. Este kilenc órától reggel ötig a lakosság csak meghatározott esetekben hagyhatja el lakhelyét, mint például munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma.

A közúti árufuvarozás kivétel a tilalom alól, de a járművezetőknek igazolni kell útjukat egy munkáltatói igazolással. Ehhez  angol vagy cseh nyelven az uniós mintát érdemes használni.

Szigorodnak a kereskedelmet és a vendéglátást érintő korlátozások is. Vasárnap minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hétközben legkésőbb este nyolckor  kell bezárni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak.

Kötelező a maszk használata:

  • közterületeken,
  • egészségügyi létesítményekben,
  • tömegközlekedési eszközökön,
  • kereskedelmi egységekben.

2020.10.22-tól a maszk viselése kötelező olyan járművekben is, amelyeken nem azonos háztartásba tartozók utaznak. Tehát négykezes járat esetén a kabinban is maszkot kell viselni a sofőröknek.

Határ

Határellenőrzést nem vezettek be. A nyitvatartó határátkelők pontos listája ellenőrizhető a cseh Belügyminisztérium weboldalán.

Figyelem: november 09-től  a Lengyerországból érkezőket nem engedik be a Cseh Köztársaság területére. Ez a korlátozás nem vonatkozik a teherforgalomra. A pontos szabályokról a cseh Belügyminisztérium oldalán tájékozódhatunk.

Zöld folyosók:

A D1, D2, D5, D8 és D11 autópályák használhatók a zöld folyosós áruszállításra (gyógyszer, gyógyászati eszközök, élő állat, élelmiszer és üzemanyag).

Az aktuális közlekedési információkról itt tájékozódhat.

Forrás: mvcr.cz, Konzuli Szolgálat, reopen.europa.eu

Koronavírus információk országonként: Nemzetközi körkép

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: