Egyszerűsített bejelentés gyorsan? Július egyig nem biztos, hogy menni fog!

Rengeteg olvasói kérés jött, hogy írjunk az egyszerűsített bejelentés aktuális menetéről. Nos, ennek a szabályozása olyan gyorsan változik, hogy sajnos a jogszabályok is sokszor “lemaradnak”. Ezért aztán sokszor sem az építészek, sem a hatóság emberei nem tudják követni, hogy most éppen mit, hova és milyen tartalommal kell beadni. Az építtetők részéről hatalmas az érdeklődés a CSOK miatt, azonban a hatóságok sorra szórják vissza a terveket. Miért?

Idén január elsejétől gyökeresen megváltozott a 300 négyzetméter alatti új építésű lakóépületek „építhetősége”: míg addig engedélyeztetni kellett ezeket is ugyanúgy, mint a többi épületet, azóta egyszerűsített bejelentés van. A törvényalkotó célja az volt, hogy a „CSOK-os házak” minél egyszerűbben és gyorsabban felépülhessenek. Az építészek részéről azonban hatalmas volt a felháborodás. Nem lesz engedélyezés? Nem kell megfelelni a helyi építési szabályzat nagy részének? Nem kellenek „rendes” tervek? Mi garantálja akkor, hogy normális műszaki tartalommal, megfelelő minőségű és a helyszínhez illő házak épüljenek?

Erre válaszul jogszabályt módosítottak. Május 13-ától az egyszerűsített bejelentéshez nem elég az a néhány tervlap, ami januártól eddig elég volt. A helyi építési szabályzatot megint figyelembe kell venni, valamint azóta komplett kiviteli tervek kellenek már a bejelentés megtételéhez is.

Csakhogy: azt sajnos nem tudják a hatóságok, hogy pontosan milyen szintű és kidolgozottságú kiviteli tervek kellenek, ezt ugyanis még nem tisztázta a jogszabály.

Az egyszerűsített bejelentésnél nem tud a hatóság hiánypótlást kérni, két döntés születhet: vagy közlik, hogy a bejelentést nem tekintik bejelentésnek, vagy pedig azt, hogy a bejelentéssel kapcsolatban a következő további teendőink vannak: e-napló megnyitása stb. Ezt most lefordítjuk: az első az elutasítás, a második pedig az oké. Mivel azonban a hatóságok nem tudják, hogy a tervezők által feltöltött kiviteli tervek megfelelően részletesek-e és megfelelnek-e a még ki sem dolgozott szabályoknak, ezért aztán sorra utasítják el a bejelentéseket. Volt olyan tapasztalt építész, aki csak nyolcadikra kapta meg a tudomásulvételt, tehát hétszer dobták vissza neki a terveket elutasítással, mire végre rájött, hogy mi is kellhet az adott építéshatóságnak, hogy elfogadják.

Információink alapján július 1-vel fog ez a faramuci helyzet megváltozni: az ÉTDR-en keresztül be kell majd adni az egyszerűsített bejelentési dokumentációt (ami január elseje óta változatlan). A megrendelőnek pedig át kell adni a komplett kiviteli terveket, pdf-A formátumban. Ezt aztán a megrendelőnek vagy a műszaki ellenőrének kell majd feltöltenie az e-naplóba, és amint megkapják a tudomásulvételt, kezdődhet is az építkezés.

Na de milyen kidolgozottságú tervek kellenek? Milyen szakági tervekkel? Ezt az építész tervezők az Építész Kamara honlapján, a szakági tervezők pedig a Magyar Mérnök Kamara honlapján nézhetik majd meg. Tehát nem jogszabályban fogják meghatározni és közzétenni, hanem a kamarák honlapján.

Július egytől várható, hogy végre tisztázzák azt is, hogy hatszor kell kimennie az építésznek tervezői művezetést tartani, valamint a legkisebb összeget is, amennyiért ezt elvállalhatja. Az összeg tehát úgy látszik, mégsem lesz fix, hatósági áras. Ennek árát azonban már a tervezési szerződésben tisztázni kell – ami jogos, hiszen a megrendelőnek jó, ha tud róla, hogy pontosan mennyi költsége is lesz. Az építész az utolsó tervezői művezetés alatt nyilatkozik róla, hogy az épület a terveknek megfelelően épült meg. Ezt eseti bejegyzésként teheti majd meg az e-naplóba. Ez a nyilatkozat a használatba vétel feltétele is lesz. Az építtetőnek és a kivitelezőnek sem lesz tehát jó, ha csak úgy, az építész tudta és beleegyezése nélkül változtat az épületen (amihez adott esetben a tervmódosítás is kellett volna) !

Végezetül tehát tanácsoljuk, hogy akár tervezőként, akár kivitelezőként szerződünk most egy egyszerűsített bejelentéssel épülő házra, ne határozzunk meg nagyon szoros határidőket, mert jó eséllyel nem fogjuk tudni tartani.

Sipos Anna

Hozzászólások

comments