Megjelent az első energiapályázat – 650 ezer forint nyerhető kazáncserére

Lakások fűtési rendszerének korszerűsítését támogatja az első megjelent energiatakarékossági pályázat. A keretből csak kondenzációs gázkazánt lehet vásárolni, s a fűtési és melegvíz-használati hálózatot korszerűsíteni. Egy pályázó maximum 650 ezer forintot kaphat, ez legfeljebb a költségek 40 százaléka lehet.

Az energiatakarékossági pályázat azokkal a nemzetközi erőfeszítésekkel van összhangban, melyeknek a célja klímavédelem, a globális felmelegedés lassítása. Ennek megfelelően az ilyen támogatásokkal két célt szeretnének elérni: csökkenteni az országban felhasznált energia mennyiségét, s csökkenteni azokat a káros anyagokat, melyek a légkörbe jutnak.

A fűtési rendszerek korszerűsítése mindkét célhoz közelebb visz. Az egyedi fűtésű magyar háztartások nagy része elavult technikával fűt. Például egyedi gázkonvektorokkal, vagy régi típusú, igen gyenge hatásfokon üzemelő kazánokkal. Ezeknek a cseréje az egyik fő célja a támogatásoknak.

Támogatást azok a magánszemélyek igényelhetnek, akik a felújítandó lakóépületek tulajdonosai. Mindenki csak arra a lakásra pályázhat, melyben életvitelszerűen lakik is. Tehát nem elég tulajdonosnak lenni, csak akkor jogosult valaki a támogatásra, ha az az ingatlan a lakcíme is, s ténylegesen is ott lakik. Ezt nem elég a lakcímbejelentéssel igazolni, Mellékelni kell az elmúlt 3 hónapból származó olyan közüzemi számlát is, mely a pályázó nevére szól. Csak magánszemély nevén lévő ingatlanra lehet pályázni, vállalkozás tulajdonában lévő lakásra, irodára, egyéb helyiségekre nem.

Társasházak közül most csak a kisebbek pályázhatnak, a fő támogatottak a családi házak. A társasházi lakások közül csak olyannal lehet pályázni, mely 4 lakásosnál nem nagyobb házban helyezkedik el. Tehát nem maga a ház a pályázó, hanem egyenként a lakástulajdonosok indulhatnak, de 4 lakásosnál nagyobb társasházi lakással nem lehet próbálkozni. Feltétel az is, hogy a lakás önálló fűtéssel rendelkezzen, tehát több lakást közösen kiszolgáló kazán cseréjével nem lehet indulni.

A pályázat keretében minden olyan felújítás támogatható, mely összefügg a kazáncserével és hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, vagy az energiahatékonyság növeléséhez. Ezeket az állításokat tényekkel igazolni is kell, ehhez energetikai számítások, energetikai tanúsítvány szükséges. Támogatható tevékenységek:
• a meglévő kazán cseréje kondenzációs gázkazánra
• meglévő fűtési rendszer hőleadóinak vagy a csővezetéknek a cseréje
• járulékos munkák: kémény átépítése, fűtési rendszer, melegvíz-használati rendszer átalakítása, vezérlés beépítése
• energetikai tanúsítás, számítások, engedélyeztetés, egyéb szakhatósági költségek (pl. kéményseprők szakvéleménye).

Használt eszközök beépítésére nem kapható támogatás.

Mekkora támogatás kapható?

A támogatás összege maximum 650 ezer forint lehet lakásonként, de csak az összes elismert költség 40 százaléka fizethető a pályázatból. Tehát a teljes támogatási összeg lehívásához egy 1,625 millió forintos költségű felújításra van szükség.

A támogathatósággal kapcsolatban vannak még különböző belső korlátok is:
• a kivitelezés munkadíja nem lehet több az anyagköltség 40 százalékánál
• a szakértői díjak nem lehetnek magasabbak az összes kivitelezési költség 8 százalékánál.

Ki kaphat támogatást?

A támogatás megítélése nem automatikus, így aki a feltételeknek megfelel, nem biztos, hogy nyerni is fog a pályázaton. A benyújtott kérelmeket egy bizottság rangsorolja annak alapján, hogy a felújítással mennyire csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. Minél nagyobb a várható csökkenés, annál előbbre rangsorolják a pályázatot.

A pályázatokat a megjelenéstől számított 30. naptól, azaz október 21-től lehet benyújtani, elvileg jövő év január 31-ig. A keret viszont valószínűleg nagyon gyorsan ki fog merülni, így aki nem adja be az első napokban a pályázatát, már nem nagyon reménykedhet a nyerésben. Kizárólag elektronikusan lehet pályázni, ügyfélkapus regisztrációval.

A pályázat utófinanszírozott, azaz a teljes munka költségét a lakóknak meg kell előlegezniük. A felújítás befejezésével benyújtják az elszámolást, s ha ezt a kiíró elfogadja, akkor utalják ki a számukra megítélt támogatás összegét. Tehát a teljes költséget meg kell előlegezni, a számlákat ki is kell fizetni.

A fűtéskorszerűsítési pályázatra a kormány 1 milliárd forintot különített el. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki megkapja a maximális összeget, akkor 1500-1600 nyertes pályázó választható ki.

A pályázattal kapcsolatos tudnivalók az ÉMI honlapján, a Pályázatok menüpontban érhetők el. Itt tölthető le a pályázati űrlap és a részletes tájékoztató is. 

Miért fontos vállalkozóknak is ez a pályázat?

A pályázaton csak magánszemélyek indulhatnak, s csak magánlakások felújítására lehet pályázni. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért fontos ez a kivitelező vállalkozók számára?

Az energetikai pályázat az elkövetkezendő fél évben jelentkező kivitelezői munkát jelent ezer-kétezer háztartásban. Ez jó lehetőség kisvállalkozók számára. Aki azonban későn ébred, már hiába szeretne részesülni ebből a lehetőségből! A pályázati űrlapon már előre meg kell jelölni azt a kivitelezőt, aki a munkát el fogja végezni. Meg kell adni a cég pontos adatait, kamarai nyilvántartási számát is. Tehát a magánszemélyek csak úgy tudnak pályázatot benyújtani, ha már van konkrét megállapodásuk kivitelező vállalkozással! Aki tehát szeretne a munkából részesülni, az csak most, a benyújtás előtt kereshet kapcsolatot a leendő pályázókkal. A nyertesek kihirdetése után már egyetlen kis cég sem tud hozzáférni ezekhez a munkákhoz.

Hozzászólások

comments

Related Posts

2 comments on “Megjelent az első energiapályázat – 650 ezer forint nyerhető kazáncserére

 1. Pásztor Árpád on said:

  Tisztelt Címzett!
  Azt gondolom ezekről a pályázatokról, melyre terveim szerint én is szándékozom pályázni, és már regisztráltam is, hogy egyáltalán nem életszerűek. Egyáltalán nem veszik figyelembe a leendő pályázók anyagi viszonyait. Nagyon meg vannak nehezítve a pályázati feltételek, nyilván szándékosan. Nyilván szándékosan azért, hogy akinek valóban szüksége lenne egy kondenzációs gázkazánra, az biztosan nem fog nyerni. A másik az “önerő”. Ha csak egy kazáncseréről van szó, a maximális összeg odaítélése bőven meghaladja a beruházás nagyságrendjét. Tehát a cél az lenne, hogy rendben, készítsd el, vagy készítessed el, és ha az egész belekerül például 450eFt-ba, akkor azt kifizetjük. Nem a pályázónak, hanem a szállítónak, kivitelezőnek,akiktől elhozzuk az anyagot. Ez lenne a tisztességes, igazán vissza nem térítendő támogatás. És nem “önerő” kérés. Hát micsoda hülyeség ez? Most mondok egy példát, ami az egész pályázat álságosságát szemlélteti, ha már annyira a káros anyag kibocsátásáról van szó: A régi kazán NOx értéke: 139 mg/kWh. Az új kazán NOx értéke: 5 mg/ kWh. No most akkor miről beszélünk? A környezetvédelemről, vagy a hülye adminisztrációról? Meg a különféle hülye feltételekről? Kinek mi köze hozzá! Ha azt a pénzt, amit rákölt a max. 650Eft-ot az könnyen ellenőrizhető. Minek önerő???
  Én ennyit tudok hozzáfűzni, mint szakember. Egy szó mint száz, a pályázati anyag lehetetlen, és úgy ahogy van baromság.Kérem, ha lehet továbbítsák az illetékesek felé, mert így nem fogunk előre jutni! Le kell az egészet egyszerűsíteni, és nem anyja neve hat példányban stb.Ha meg tudja előre finanszírozni a költségeket, minek ennyi feltétel, és ha akkor igen, akkor meg nem. Kabaré. Mondják azt, hogy azt a 650 Eft-ot odaadjuk ha igazolod, vagy a bekerülési összeget 650Eft-ig.A többi a tiéd pajtás.Még egyszer visszatérve, a feltételek, amik a pályázatban vannak úgy baromság az egész ahogy van.
  Tisztelettel:
  Pásztor Árpád
  6500. Baja, Szegedi út 49.
  mobil: +3670-319-2735

 2. Iliaka on said:

  Ezek a pályázati kiírások évtizedek óta egyszerűen nevetségesek. A kiíróknak fogalmuk sincs a realitásokról

  .Nem is gondolom, hogy valóban a rászorulókat akarják támogatni.Pásztor úrral az utolsó betűig egyetértek.