Németország

Frisítve: 2020.11.13.

Teherforgalom

Nem korlátozzák az áruszállítást, a teher- és személyszállító járművek vezetői továbbra is beléphetnek az országa (rájuk nem vonatkozik a karantén vagy a negatív teszt bemutatásának a kötelezettsége).

Korlátozás

2020. november 2-30. között részleges „Lockdown” van Németországban. A munkahelyek, határok nyitva maradnak, az éttermek, bárok, sportlétesítmények bezárnak, a szállások turistákat nem fogadhatnak.  Tartományi szinten további korlátozásokat is hozhatnak (maszk használat, kijárási tilalom, kötelező tesztelés stb.).

Az uniós országokból, valamint Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből, Izlandból és az Egyesült Királyságból érkezők továbbra is beutazhatnak Németországba. Azonban a kockázatos területről érkezőknek 10 napra karanténba kell vonulniuk és egy koronavírus-tesztet is kell csináltatniuk. A kockázatosnak minősített országok, területek naprakész listája a Robert Koch Intézet oldalán található.

A karantén kötelezettség nem vonatkozik a teherfuvarozókra (akik járművel lépik át a határt) és azokra, akik csak átutaznak az országon.

Problémás lehet azoknak a sofőröknek a helyzete, akik személyforgalomban azért utaznak Németországba, hogy ott felvegyék a munkát. November 7-ig ők mentesülhetnek a karantén alól, ha uniós munkáltatói igazolással vagy  munkaszerződésük német nyelvű fordításával igazolják, hogy valóban munkavégzés miatt lépnek be az országba. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tájékoztatása szerint november 8-tól megváltoznak a karantén szabályok. Az új szabályok szerint 10 napos házi karanténba kerülnek a személyforgalomban  munkacélból belépők is, ha kockázatos területről érkeznek. (Aki, a beutazás megelőző 14 napon belül kockázatosnak minősített országban tartózkodott. Az áthaladás, nem minősül tartózkodásnak.) A karanténszabályok nem vonatkozbak a tranzitáló utasokra.

A karanténszabályok tartományonként eltérőek, ezekről utazás előtt érdemes tájákozódni:

Kamionstop

A koronavírus miatt kialakult helyzetre tekintettel  nincs  hétvégi és ünnepnaoi  kamionstop az alábbi német tartományokban:

  • Észak-Rajna-Vesztfália 2020. október 28. és 2021. január 18 között felfüggesztette a hétvégi és munkaszüneti napokon érvényes kamionstopot.
  • Mecklenburg-Előpomeránia: 2020. november 9 és 2021 január 18 között

A kamionstop feloldásáról részletesen tájékozódhatunk a BAG oldalán.

Maszk használat

Kötelező a száj és orr eltakarása:

  • üzletekben, hivatalokban (zárt helyen)
  • tömegközlekedési eszközökön.

 

A tartományonként eltérő maszk használatról a szövetségi kormány oldalán találunk pontos információt.

Figyelem: Németországban 2020-ban megváltoztak a téli gumi használatára vonatkozó szabályok. A hajtott tengelyek mellett, a kormányzottakon is alpin jelzésű téli gumikat kell használni téli útviszonyok esetén.

Részletes információk országonként: Nemzetközi körkép

 

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: