Változás a török szállításokban

Május 8-án a török Belügyminisztérium eltörölte a külföldi gépjárművezetőkre vonatkozó tartózkodási korlátozásokat.   A külföldi járművezetőknek  belépéskor továbbra is írásban kell  nyilatkozniuk arról, hogy  a lehető leghamarabb távoznak az országból.

Működő kikötők (ro-ro)

Törökország és Ukrajna között:
Zonguldak – Chornomorsk (Ilyıchevsky)
Isztambul (Haydarpaşa) – Chornomorsk (Ilyıchevsky)
Karasu – Chornomorsk (Ilyıchevsky)

Törökország és Románia között:
Constanta – Karasu

Törökország és Libanon között:
Taşucu – Tripoli

Törökország és Izrael között:
Mersin – Haifa

Előzmény 2020.04.28.

A török Belügyminisztérium újra engedélyezi a magyar gépjárművezetők belépését az országba a következő feltételekkel:

  • Kötelező az egészségügyi ellenőrzés: belépéskor ellenőrzik a sofőrök egészségét, akin a codvid betegség tüneteit észlelik nem léphet be az országba.
  • Tranzit szabályok: az országon tranzitba áthaladó járműveket GPS rendszerrel kell felszerelni, továbbá a sofőrök csak a kijelölt tranzit útvonalakat és parkolókat használhatják. A járműnek a belépéstől számítva 24 vagy 36 órán belül el kell hagynia az országot. A pontos időtartam attól függ, hogy a kilépő határállomás, milyen messze van a belépőtől. Az időtartam 48 órára meghosszabbítható az útviszonyok, időjárási helyzet függvényében.
  • Törökországi célállomásra tartóknak: a török lerakókra szállítóknak maximum 72 órán belül el kell hagyni az országot. Ez az időszak további 24 órával meghosszabbítható az út-és időjárási viszonyok függvényében. Ha a sofőr nem vállalja, hogy ezen időszakon belül elhagyja az országot 14 napos karanténba kerül. Figyelem: azt, hogy pontosan hány órát tartózkodhatunk az országban a belépő határállámás munkatársai fogják meghatározni, a lerakó címe, az időjárás és a forgalmi viszonyok alapján.

Előzmény

Az IRU tájékoztatása szerint 2020. március 21-étől Törökország nem engedi be területére 46 ország, közte Magyarország állampolgárait sem. A korlátozás az árufuvarozásban résztvevő gépjárművezetőkre is vonatkozik, őket a határon 14 napos karanténba helyezik. Továbbá nem engedik be azokat a járművezetőket sem, akik az elmúlt 14 napban ezen országokban járta.

A török fuvarok előtt egyeztessünk a lerakóval!

A korlátozással érintett országok:

Kína, Irán, Olaszország, Irak, Dél-Korea , Németország, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Dánia, Belgium, Svédország, Hollandia, Ausztria, Egyiptom, Egyesült Királyság, Svájc, Szaúd-Arábia, Írország, Egyesült Arab Emírségek, Banglades, Mongólia, Ukrajna, Koszovó, Marokkó, Libanon, Jordánia, Kazahsztán, Üzbegisztán, Omán, Szlovénia, Moldova, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Kanada, India, Magyarország, Guatemala, Lengyelország, Kenya, Szudán, Csád, Fülöp-szigetek, Lettország, Tajvan, Peru, Sri Lanka, Ecuador, Niger, Tunézia, Algéria, Elefántcsontpart, Finnország, Angola, Dominikai Köztársaság, Kamerun, Montenegró, Kolumbia, Észak-Macedónia, Mauritánia, Nepál, Portugália, Panama

Forrás: IRU, Nit Hungary, MKFE

 

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: