A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Február 25. a kisadózók számára a legfontosabb adózási határidő az évben. Fontos, hogy a katás határidő annak a vállalkozásnak is munkát ad, melyik maga ugyan nem kisadózó, de alvállalkozóként dolgoztat kisadózó vállalkozásokkal!

Nagyjából 100 ezer kisadózó van az országban, nagyobb részük egyéni vállalkozó. Az egyszerűsített adózásnak köszönhetően a katásoknak évi egy adóbevallást kell beadniuk, február 25-én. Ezen a nyomtatványon adnak számot az előző évben elért bevételekről. Ha a kisadózó éves bevétele a 6 millió forint alatt maradt, akkor ez a bevallás csak egy nyilatkozat lesz, több munkája a vállalkozónak nincs vele. Ha viszont túllépte a 6 milliós bevételt, akkor a 6 millió fölötti részre már 40 százalékos adót kell fizetni. Ennek a plusz adónak a befizetési határideje is február 25.

Ha a kisadózó egyben alanyi áfamentességet is választott, akkor emiatt is fontos ügyelni az éves 6 millió forintos bevételi határra. Ez a határa az alanyi mentességnek is. Csakhogy amíg a kisadózásból nem esik ki, aki túllépi a 6 milliós bevételi határt (csak a fölötte lévő részre 40 százalékos adót fizet), addig az alanyi adómentesség megszűnik azon a napon, amikor a bevételi határt a vállalkozás meghaladta.

Az éves bevallásban a katásoknak arról is be kell számolniuk, hogy volt-e olyan üzleti partnerük, akitől az év során összesítve 1 millió forint fölötti bevételük származott. Ha igen, akkor ezt a vállalkozást meg is kell nevezni a bevallásban, s fel kell tüntetni a tőle származó pontos bevételt is.

Ugyanez a kötelezettség azokat a vállalkozásokat is terheli, melyek nem kisadózók, de év közben 1 millió forintot meghaladó összeget fizettek ki kisadózó vállalkozásoknak. Nekik erre kicsivel több idejük van: nem február 25-én kell erről beszámolniuk, hanem március 31-ig kell ezt az adatszolgáltatást benyújtaniuk. Az adóbevallásra kötelezett cégnek, egyéni vállalkozónak kisadózónként egyesével ki kell gyűjtenie, hogy kinek mekkora összeget fizetett ki. Erről bevallást kell készítenie.

A NAV vélhetően összeveti ezeket a bevallásokat. Az informatikai rendszer egyszerűen képes kideríteni, ha az adószámok alapján egymáshoz sorolt partnerek nem ugyanazt az összeget tüntetik fel. Ilyen esetekben biztosan lehet ellenőrzésekre számítani, hiszen ez a különbség azt mutatná, hogy valamelyik fél el akarja titkolni a kifizetett összeg egy részét.

A NAV ellenőrzéseinek a másik célpontja a bújtatott munkaviszonyok felderítése. A kisadózás egyszerűsége sok vállalkozás számára vonzó, egyszerű ilyen módon vállalkozóként foglalkoztatni a korábban munkaviszonyban dolgozó embereket. Az ellenőrzések ezt is igyekeznek kiszűrni.