A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

12 millió forint lesz a kata értékhatára

A kisadózók lesznek a 2017-es adóváltozások legfőbb nyertesei, ha a parlament változatlanul fogadja el a kormány által beterjesztett törvénycsomagot. A kata bevételi határát megduplázzák, az adó azonban változatlan marad. A törvény által lehetővé tett összeghatárt kereső kisadózók így összesen mindössze 5 (!) százalék adót fizetnek majd. Emelkedik az alanyi adómentesség értékhatára is.

Jelenleg nagyon nem éri meg túllépni a 6 milliót

A kisadózást körülbelül 160 ezren választották az elmúlt években. Jelenleg ez az adózási forma a legegyszerűbb és a leginkább gazdaságos is a kisvállalkozók számára. Nem százalékos, hanem fix összegű, s mindössze 3 számot kell megjegyezni: 25 ezret fizet a mellékállású, 50 ezret a főállású kisadózó, akik választhatják a havi 75 ezer forintos összeget is, melyért emelt összegű tb-jogosultság jár.

A kisadózó vállalkozó évi 6 millió forintos bevételig fizeti a havi fix összeget. Ha eléri a 6 milliós határt, akkor is maradhat kisadózó, de a 6 millió fölötti részre 40 százalékos adót kell fizetnie. Ugyancsak 6 millió forint jelenleg az áfamentes számlázást lehetővé tevő alanyi adómentesség határa is.

Változások jövőre: 12 millióig kisadózó, 8 millióig áfamentes

A 2017-es tervezett módosítások alaposan megnövelik ezeket az összeghatárokat. A kisadózás határa 6 millióról 12 millióra módosul, ha elfogadják a tervezetet. Az alanyi áfamentesség pedig 6 millióról 8 millióra változna. A kisadó havi összege ugyanakkor nem változik, a tervek szerint marad a 25-50-75 ezer forint, immár 2012 óta változatlanul.

Látható, hogy a kisadózás és az alanyi áfamentesség határa jövőre már elválik egymástól. Évi 8 millió forintos bevétel felett is maradhat kisadózó a vállalkozó, de 8–12 millió forintos bevétel esetén már bekerül az áfakörbe. Ez kis mértékben bonyolultabbá teszi a kata rendkívül egyszerű adminisztrációját. A kisadózás miatt nem kell a számlákat sem gyűjtenie, az áfabevallások kitöltése viszont nem lehetséges, ha a vállalkozás nem gyűjti a kiadásairól szóló áfás számlákat is.

Ha kihasználjuk a keretet, 5%-os adót kell csak fizetnünk

Az értékhatár megemelése rendkívül kedvező a kisvállalkozói körnek. A kata által eddig engedélyezett havi 500 ezer forintos bevételi határ egy stabilan működő mikrovállalkozásnak már szűknek bizonyul. A havi 500 ezres, évi 6 milliós határ miatt sok vállalkozó kénytelen volt visszafogni a működését. Inkább kicsit kevesebbet kerestek, de nem kockáztatták, hogy néhány százezer forint túllépés miatt kikerüljenek a kedvezményes körből.

A bevételi értékhatár duplázásával többszörösére növekedhet az a vállalkozói kör, akiknek megéri a kisadózást választani jövőre. Ha csak az áfamentes határt nézzük: 8 millió forintos éves bevétel mellett a vállalkozónak egész évre mindössze 600 ezer forint adót kell fizetnie. Ez összesen 7,5 százalékos adóterhet jelent, aminél alacsonyabbat jelenleg nem találni.

A 12 milliós értékhatárt az a kisvállalkozás vagy cég tudja legjobban kihasználni, amelyik nem lakossági piacra dolgozik. A más társaságnak vagy vállalkozásnak beszámlázó katás cég számára nem jelent problémát, hogy áfás számlát kell kiállítania. Az áfa kezelése pedig nagyon kevés többlet adminisztrációt jelent csak. Ha a teljes, 12 milliós keretösszeget kihasználja a cég, akkor 5 százalékos éves adókulccsal működik.

1 év után újra kisadózó lehet, aki kilépett belőle

Egyszerűsödik a kata választhatósága is. Jelenleg, aki kilép a kisadózói körből, 24 hónapig nem választhatja újra ezt az adózási formát. Ezt az időt a törvényjavaslat egy évre csökkenti.

Az intézkedéseknek valószínűleg az lehet a célja, hogy a kisadózást a jobban kereső vállalkozói körökben is népszerűvé tegye. A másik cél a vállalkozások kifehérítése. Ha havi 1 millió forintos bevétel mellett 50 ezer forint adófizetéssel le lehet tudni az összes közterhet, akkor valóban nem nagyon van értelme feketén dolgozni. Érdemes törvényessé tenni a vállalkozást, s a minimális adó megfizetése mellett nyugodtan aludni éjszakánként.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu