A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

2 évre is kivonathatjuk ideiglenesen az autót

A korábbi 6 hónap helyett egy évre is ki lehet vonatni az autókat a forgalomból március elsejétől. Az egy éves kivonás még egy évvel hosszabbítható, így szükség esetén akár két évre is félretehetjük a járműveket.

A kivonás időtartama eddig 6 hónap lehetett, amit kérelemre egy alkalommal újabb 6 hónappal meg lehetett hosszabbítani. Ezt most a duplájára emelték: egy évre vonható ki az autó, s újabb egy évig tarthat a kivonás meghosszabbítása is. Hosszabbítani csak az eredeti határidő lejárta előtt lehet, visszadátumozni ugyanis nem lehet a kivonásról szóló határozatot. A kivonás ennél rövidebb ideig is tarthat, a szükséges időtartamot a kérelemben kell megjelölni. Ha semmit sem jelölünk meg, akkor az egy év az érvényes.

Amikor az egy év letelik, az autó automatikusan visszakerül a forgalomba, feltéve, hogy az egyéb feltételekkel rendelkezik (van érvényes biztosítása és nem járt le a műszaki vizsgája sem). Ha az egy évnél hamarabb szeretnénk visszahelyezni, akkor azt külön kérelmezni kell. Figyeljünk arra, hogy a kivonás határidejének lejártát követően a jármű minden külön intézkedés nélkül kerül vissza a forgalomba! Erről sem az önkormányzat, sem a biztosító nem fog külön értesítést küldeni. A kivonás ideje alatt a biztosítás szünetel, a visszahelyezés napjától viszont újra fizetni kell. Ha elmulasztjuk az esedékes befizetést, a biztosító joggal követeli a díjat visszamenőleg, az újbóli forgalomba helyezés napjától számolva.

Az ideiglenes kivonás kizárólag az üzembentartó kezdeményezésére indulhat el. Újdonság, hogy mostantól a kivonásra való jogosultságot nem kötik a törzskönyvhöz. Korábban a rendelet kifejezetten azt tartalmazta, hogy a kivonást a törzskönyvvel is jogszerűen rendelkező üzembentartó kezdeményezhette. Ez viszont azzal járt, hogy a hitelre, lízingre vásárolt autók kivonását nem indíthatta el annak tényleges használója, hiszen a törzskönyv a banknál vagy lízingcégnél volt. Ezt a rendelkezést most törölték. A forgalomból történő kivonást az üzembentartó kérheti, aki vagy a tulajdonos, vagy akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek. Így már nem kell a bank jóváhagyása az ideiglenes kivonás kezdeményezéséhez.

Forrás: 326/2011 kormányrendelet 100.§. A változás március 1-től hatályos.

 

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu