A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az év elején indították el az új CSOK programot, amivel a családokat, illetve a családot alapítani vágyókat szerette volna a kormányzat lakáshoz juttatni. Feltételektől függően akár 10M forint vissza nem térítendő állami támogatásra lehetett pályázni, és ez 2017-ben sem változik…

Milyen lesz a CSOK 2017-ben?

Ma mindenki azt találgatja, hogy 2017-ben milyen változások várhatóak a támogatással kapcsolatban. Egyáltalán a kormányzat készül az újévre valami változtatással? Az biztos, hogy nagyon sok szabályt és feltételt kell ismernünk ahhoz, hogy sikeresen pályázhassunk az összegre.

CSOK szakértők szerint valamiféle változtatás biztosan várható a következő évre, ami akár teljes mértékben felboríthatja a terveket. Ezért nagyon fontos, hogy azok, akik tervezik a CSOK támogatás felvételét, minél hamarabb megismerkedjenek a feltételekkel, a folyamat részleteivel és a buktatókkal. Ez azonban nem egyszerű, hiszen a bankok továbbra sem tervezik teljeskörü információs szolgáltatások felállítását a témában.

Akkor honnan érdemes informálódni?

Az interneten rengeteg információ fellelhető ingyenesen. A probléma, hogy jellemzően a szakportálok egymástól veszik át az információkat, ráadásul senki nem oszt meg mindent egy helyen. Össze kell válogatni, ami akár hetekig is eltarthat. De még ebben az esetben is kimaradhatnak olyan fontos információk, mint például az úgynevezett “árazatlan költségvetés” elkészítésének a fontossága.  Ebbe a tervező (építész) vagy a beruházást előkészítő egyéb szakember beleírja az összes építőanyagot és munkafolyamatot. Ezt a leendő kivitelezőknek „csak” be kell áraznia. A legtöbb építész nem szereti elkészíteni, a legtöbb kivitelező pedig beárazni, ebből aztán komoly pénzügyi nehézségek lehetnek az építkezés folyamán.

A bankból az alapvető információkat lehet megszerezni. A problémát ebben az esetben az fogja okozni, hogy a banki ügyintézők türelmetlenek, kevés információval rendelkeznek és képtelenek minden részletet elmondani, bemutatni.

Törvényből, banki hirdetményekből is lehet tájékozódni. Azonban a jellemzően 4 oldalas banki tájékoztató anyagok nagyon kevés információval rendelkeznek, míg a törvényt csak nagyon kevesen tudják értelmezni bonyolultsága miatt.

Lehetőség van a www.csoktanacs.hu oldalon megvásárolni a CSOK könyvet, ami Magyarország egyetlen olyan kiadványa a témában, ami az átlagos emberek nyelvére fordítja le a lényeget és a tartalmat folyamat leírásokkal, tanácsokkal, tippekkel, mellékletekkel gazdagítja. A legegyszerűbben és legjobban innen lehet minden információt beszerezni. Ráadásul a könyv megrendelésével akár ingyenes konzultációra is lehetőséget vankegy CSOK szakértővel, és a felmerülő kérdéseket a telefonos ügyfélszolgálaton lehet feltenni. Ráadásul ingyenes és automatikus a frissítés a könyvhöz, ami egy esetleges törvényi módosítás esetén nagyon sokat jelent.

Mi történik 2017-ben, ha vásárolni szeretnénk egy lakást?

Az adminisztrációs terheket a kormány egyre inkább csökkenteni szeretné. Ettől függetlenül a lakásárak további drágulása várható, mivel még mindig sokkal többen szeretnének lakást vásárolni, mint amennyi eladó ingatlan található a piacon.

2017-ben építkezni szeretnénk CSOK támogatással?

Építészek szerint, aki 2017-ben építkezni szeretne, annak már most el kel kezdenie megtervezni a teljes folyamatot. Maga az információ megszerzésének és a tervezésnek az időszaka akár 3-4 hónapig is eltarthat. És akkor még nem beszéltünk az építési vállalkozók leterheltségéről sem. Közel sem biztos, hogy a vállalkozónak van kapacitása az év közepén elkezdeni a házunkat. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb felkészüljünk és ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra.