A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A meglepetések elkerülése végett minden gépkocsivezető jó, ha előre bevési a naptárába a ROADPOL 2023-as ellenőrzéseinek előre bejelentett időpontjait. Idén csak háromszor lesz Truck&Bus ellenőrzés, de ezek közül kettőn ott lesznek az Európai Munkaügyi Hatóság ellenőrei is.

A European Roads Policing Network (ROADPOL) 2023-ra is 10 időpontra hirdette meg összehangolt, egész Európára kiterjedő ellenőrzés-sorozatát. Tekintve, hogy Európában még mindig naponta átlagosan 70 ember hal meg az utakon, a cél továbbra is a balesetben elhunytak vagy súlyosan sérültek számának csökkentése. A tavalyi négy után, idén csak három alkalommal lesznek főszereplők a nehéz tehergépjárművek és a kereskedelmi buszok (Truck&Bus).

A február 13-19., május 8-14., valamint a november 6-12. között zajló egyhetes, átfogó Truck&Bus ellenőrzésben minden egyes Roadpol tagország, így a magyar közúti közlekedési hatóság is részt vesz. A közlekedési rendőrök a többi illetékes szervvel együtt állítják meg és ellenőrzik az érintett járműveket. A februári és novemberi ellenőrzésekben részt vesz az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) is. Így ezekben az időpontokban az ellenőrzés valószínűleg ki fog terjedni a munkaügyi, illetve az utazó és munkavállaló gépkocsivezetők kiküldetésével összefüggő szabályok betartása is.

Ezen felül a megszokott biztonsági ellenőrzésekre lehet számítani. Vizsgálják például a járművek műszaki állapotát, méretét és tömegét. Ellenőrzik a járművezetők jogosultságát, illetve azt, hogy betartják-e a vezetési és pihenőidőket. De vizsgálják majd a rakományt és a kísérő okmányokat is.

A Truck&Bus ellenőrzéseken felül két-két alkalmat szentelnek a gyorshajtók (Speed), és tudatmódosítók (Alcohol & Drugs) hatása alatt vezetők kiszűrésére. Külön alkalommal vizsgálják a biztonsági öv (Seatbelt), valamint a figyelemelvonó eszközök vezetés közbeni használatát  (Focus on the Road).

Újdonság, hogy az EB Európai Mobilitás Hetével egyidőben, szeptember 16. és 22. között tartják az ún. biztonsági napokat. (Roadpol Safety Days). Ez valójában csak egy figyelemfelkeltő kampány, amikor is minden közlekedőt felszólítanak, a gyalogostól a kamionvezetőig, hogy gondolja át a magatartását az utakon. A szervezők abban reménykednek, hogy sikerül nullára csökkenteni az utakon elhunytak számát. Mérik is majd az eredményeket.

ROADPOL kalendárium 2023.

Ellenőrzések időpontja: Ellenőrzés fajtái:
2023. február 13-19.     „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés
2023. március 6-12. „Seatbelt” biztonsági öv-ellenőrzés
2023. április 17-23.(Közben 04.21-én 24 órás „SpeedMaraton” ellenőrzés) „Speed” sebességellenőrzés
2023. június 14-20.(Közben 06.17-18-án 24 órás „A&DMaraton” ellenőrzés) „Alcohol & Drugs” az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére 
2023. július 18-24.  „Truck & Bus” 
2023. augusztus 7-13. „Speed” sebességellenőrzés
2023. szeptember 16-22. „Roadpol Safety Days” Biztonsági Napok az Európai Mobilitási Héttel egy időben
2023.október 9-15. „Focus on the Road” ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére
2023. november 6-12. „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés
2023. december 11-17. „Alcohol & Drugs” az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Forrás: ROADPOL, police.hu

Ôri András