A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

2023-ban 10%-kal nőhetnek a közúti fuvarozás költségei

Lajkó Ferenc, iparági szakértő, a DigiLog Consulting ügyvezető igazgatója
Lajkó Ferenc, iparági szakértő,
a DigiLog Consulting ügyvezető igazgatója

Megérkezett a 2022-es év utolsó negyedéves Közúti Fuvarozási Árindexe (KFX). Ebből egyértelműen látszik, hogy a fuvarozók költségei jóval az inflációt meghaladó mértékben növekedtek a tavalyi évben – mondta el lapunknak Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting alapító-ügyvezetője.

Drágult az üzemanyag, magasabb lett a bér, visszaesett a kereslet

A költségek megugrásának fő oka a gázolaj áremelkedése volt, ami a költségnövekedés kétharmadáért felelős. A második kiemelt eleme a gépjárművezetők bérének évek óta tartó emelkedése, ami a növekedés ötödét okozta. Érezhetően emelkedtek az autópályadíjak, az eszközköltségek (amortizáció, lízing kamat) és az olyan egyéb költségek is, mint az irodai személyzet bére, a telephely bérlése és fenntartása, valamint a flotta javítása-karbantartása.  

Az év utolsó 3 hónapjában a hatékonysági intézkedések és a termelékenység már nem tudta elfedni a negatív hatásokat, ugyanis csökkent az igény a logisztikai szolgáltatásokra. A hazai üzemanyagárak erőteljes emelkedése miatt a belföldi fuvarozók költségei jobban emelkedtek, mint a nemzetközi viszonylatban közlekedőké, akiknek költségeit minimálisan csökkentette a forint euróval szembeni gyengülése.

A belföldi fuvarozók költségnövekedése elérte a 35%-ot

A szakértő rávilágít, hogy sem a belföldi, sem a nemzetközi fuvarozók nem tudták teljes mértékben áthárítani költségeik emelkedését a megrendelőkre. Belföldi viszonylatban a költségemelkedés mértéke majdnem elérte a 35%-ot, azonban a vállalkozások csak 30,3%-kal tudták a fuvardíjat megemelni. Valamivel szerencsésebbek a nemzetközi viszonylatban fuvarozók, 24,1%-os fuvardíj emelésük csak 1%-kal marad el költségeik valós emelkedésétől.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023 az infláció és a kapacitásbőség éve lesz

A IV. negyedéves KFX-ből már látható, hogy a fuvarozási piac trendfordulóhoz érkezett – magyarázza Lajkó Ferenc. A tavalyi év első felében a költségemelkedést valamelyest enyhítette a kapacitáshiány, ami a gazdasági visszaesés miatt decemberre teljesen eltűnt. A szakértő szerint a költségek növekedése idén sem áll meg, de szerencsére a lendülete alábbhagy, és szerkezete is jelentősen megváltozik. Az üzemanyagár vélhetően nem drágul tovább éves átlagban, helyét az inflációhoz szorosabban kapcsolódó költségelemek veszik át. A bérek tovább kúsznak felfelé, emelkednek az autópály­adíjak, sőt a kamionok és a finanszírozási költségek (hitelek, kamatok) is jelentősen növekednek.

Kiéleződhet a verseny

Tovább rontja az idei kilátásokat, hogy egyre kevesebb megrendelésre lehet számítani a kiskereskedelem és a beruházások 4-5%-os csökkenése miatt. Az egyetlen pozitívnak ígérkező piaci trend az ipari termelés és ezzel párhuzamosan az export növekedése lehet – véli a szakértő. Az év legnagyobb kérdése Lajkó Ferenc szerint, hogy miképp tudják a fuvarozók érvényesíteni vagy kigazdálkodni a 2023-ra előrejelzett csaknem 10%-os költségnövekedésüket egy recessziós környezetben.

Nagyon kiélezett ártárgyalásokra számíthatunk az év első felében. Ilyen gazdasági helyzetben a megbízók is spórolni szeretnének, a kapacitástöbblet pedig fokozza az árnyomást az egyébként is nagyon versengő közúti piacon – zárja sorait a szakember.

Sebestyén Szabolcs

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu