6 milliárd forintot költ új sebességmérők telepítésére a rendőrség

Európai uniós forrásból, nagyjából 6 milliárd forintért fejleszti sebességémérő-hálózatát a rendőrség. Két éven belül 525 új mérőt helyeznek üzembe. Ezek közül 160 autóba szerelhető, változtatható helyű lesz, de telepítenek 365 darab, fix építésű mérőeszközt is. Az új generációs traffipaxok nem csak sebességet mérnek: kameráik szemmel tartják az egyéb közlekedési szabálysértéseket is.

Az 525 új eszköz megháromszorozza a sebességmérők számát az országban, s valószínűleg többszörösére növeli majd a beszedett bírságbevételeket is.

A rendőrség igazán sokoldalú eszközök beszerzésére készül. Ez az 525 új készülék alkalmas lesz rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, a torlódások figyelemmel kísérésére, a gyorshajtók és más szabálysértők kiszűrésére. Egyelőre arról nincs szó, hogy az útdíjfizetést is ellenőrizni fogják-e ezek az új kamerák, de technikailag biztosan képesek lesznek erre is.

A fejlesztést a Közlekedési Operatív Program nevű forrásból fizetik ki. Ebbe a programba a közlekedés biztonságával kapcsolatos fejlesztések kerülhettek, melyeket önrész nélkül, 100 százalékban támogatnak. A 2007-2014 közötti támogatási keret nagyjából 12 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy az összes közlekedésbiztonsági támogatás felét sebességmérőkre költi az ország.

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: