A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A fuvarozók a hivatalos szervek állásfoglalását kérik a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben

A koronavírus terjedésének megállítását célzó nemzetközi intézkedések, legfőképpen az olaszországi hírek bizonytalanná teszik a magyar fuvarozó vállalkozásokat a kialakult helyzetben követendő protokollról. A NiT Hungary és a fuvarozó vállalkozások is fontosnak tartják, hogy a jelenlegi helyzetben is biztosítva legyen az ellátási lánc fenntartása, azonban szeretnék a gépjárművezetők egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeihez való jogát is biztosítani.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint Olaszországot – az olasz miniszterelnök március 9-i, az ország teljes területére kiterjedő korlátozás bejelentése után – a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolja, és felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy lehetőség szerint minél hamarabb gondoskodjanak a Magyarországra történő hazajutásról. A hivatalos szervek tájékoztatása azonban csupán a római magyar nagykövetség oldalán, egy mondattal terjed ki a fuvarozás kérdésére, miszerint ellenőrzés esetén az árufuvarozóknak szintén igazolniuk kell úticéljukat.

Dittel Gábor, a 4000 fuvarozó vállalkozást tömörítő NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) ügyvezető főtitkára ezért levélben fordult az Operatív Törzshöz „Tagvállalatainktól folyamatosan érkeznek hozzánk a kérdések a kialakult helyzettel kapcsolatban, és a vírus további terjedése esetén ezek már nem csak Olaszországgal kapcsolatban vetődnek fel. Jelen pillanatban arra a kérdésre sem tudunk biztos választ adni, hogy a vállalkozásaink végezhetnek-e fuvarozási tevékenységet Olaszország területén, mind a kétoldalú, mind a tranzit fuvarfeladatok esetében is bizonytalanság van. Amennyiben az árufuvarozás nem tiltott a karantén alatt álló Olaszországban, úgy van-e arra bármilyen, az olasz kormány részéről is közzétett protokoll, hogy az áruval Olaszország területére belépett fuvareszköz és a gépjárművezető, az ország területéről ki is léphet az áru lerakodását, vagy egyéb felrakodást követően, vagy vannak-e külön biztonsági intézkedések, amiket be kell tartani” – emelte ki Dittel Gábor.

Mivel egyre több gépjárművezető, sokszor a családja kérésére, megpróbálja elkerülni a koronavírussal fertőzött területeket érintő munkavégzést, felmerül az a kérdés is, hogy milyen külön biztonsági- és megelőző intézkedéseket tegyenek a magyar munkáltató fuvarozó vállalkozások a munkavállalóik megvédése érdekében, valamint hogyan biztosítható a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeihez való joga egy esetleges olaszországi fuvarviszonylat esetén?

Emellett a NiT Hungary, legnagyobb szakmai szervezetként, 4000 tagvállalatától már elkezdte begyűjteni a szakmacsoport veszteségeinek csökkentésére irányuló intézkedésekhez használható információkat.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu