A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A járvány előtti szintre nőtt a teherforgalom

Jelentősen megnövekedtek a magyarországi útdíjbevételek az elmúlt hónapokban. A teherforgalom már visszaállt a koronavírus-járvány előtti szintre, sőt, a bevételek alapján júniusban meg is haladta az előző évit.

A  Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint a járvány alatti legnagyobb visszaesés áprilisban volt. Ekkor az egy évvel korábbi bevételeknek csak a 83 százaléka folyt be. Ez azt mutatja, hogy a teherforgalom a járvány ideje alatt sem állt le. Összehasonlításul: a személygépkocsik és buszok e-matrica rendszerében  áprilisban 70 százalékos volt a visszaesés a tavalyi évhez képest, és még júniusban is csak a tavalyi forgalom 73 százalékát mutatták a matricavásárlási adatok. A teherforgalom ehhez képest szinte szárnyal: májustól már növekedésnek indult a forgalom, s júniusra az úthasználatból eredő bevétel meg is haladta az előző év júniusiét.

A NÚSZ összefoglalója szerint jó döntés volt, hogy Magyarország nem zárta le a tranzit elől a határait, s felfüggesztettük a hétvégi korlátozást is. Így a tranzit jelentősen hozzájárult az útdíjbevételek szinten tartásához.

Külföldön is hasonló a helyzet

Hasonló adatokat láthatunk a teherforgalommal kapcsolatban olyan országokból is, amelyeket a hazainál sokkal súlyosabban érintett a járvány. A Trans.info oldal idézi a német Szövetségi Áruszállítási Hivatal, a BAG statisztikáját. Eszerint az első félévi adatok összesítve ugyan 4,5 százalékkal elmaradnak a 2019-es számoktól, de ezen belül a júniusi bevétel 3 százalékkal meghaladja a tavalyit (a BAG ugyanakkor azonnal korrigálja is a számokat: idén 3-mal több munkanap volt júniusban, ez is okozhatja a forgalom növekedését).

A BAG érdekes adatot közölt azzal kapcsolatban is, hogy a német fizetős utakon hogyan alakult az egyes nemzetek teherautóinak a száma 2020 első félévében. Sok országnál kétszámjegyű visszaesésről kell beszélnünk:

Franciaország: -12,3%

Finnország: -14,7%

Románia:-12,3%

Svédország:-11,8%

Szlovákia:-17,3%

Csehország:-14,1%

Magyarország:-12,8%

Ciprus:-22,0%.

Ezzel szemben például a lengyel fuvarozóknál csak 4,7 százalékkal kevesebb futást regisztráltak.  A litván fuvarozók száma pedig még nőtt is. Ők mintegy 4,7 százalékkal több kilométert tettek meg 2020 első félévében a német utakon, mint a 2019 év hasonló időszakában.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu