A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A Mercedes-Benz eActros 300 nevű elektromos nyerges vontatója teljes rakománnyal átkelt a tiroli Arlberg-hágón. A 2023-ban forgalomba kerülő vontató simán vette a több mint 1.800 méter magas csúcson átvezető emelkedőket.

Ebben nagy segítséget jelentett a 40 tonnás szerelvénynek a lejtmenetben fékezéskor visszatöltődő elektromos energia. Az eActrosnak sikerült az út során összesen 180 kWh energiát visszanyernie, így a 111 kilométeres út végén még 40 százaléknyi áram maradt az akkumulátorokban. A Mercedes gyár mérnökei az eActrost elsősorban a nagy súlyú darabáruk szállítására szánják. A gyárilag három akkumulátor csomaggal ellátott vontató egy feltöltéssel 220 kilométert tesz meg. A merev tengelybe szerelt két elektromotor és a kétsebességes váltó 330 kW tartós és 400 kW csúcsteljesítmény leadására képes.

A nehéz hegymenetet rakottan is jól teljesítő elektromos vontató már többször bebizonyította, hogy különleges körülmények között is megbízhatóan teljesít. Spanyolországban bírta a 45 fokos meleget, Finnországban pedig -25 fokos hidegben közlekedett. 

Forrás: transport-online.de