A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Tulajdonrészt szerzett a MOL a Waberer’s csoportban. Az olajtársaság 15 százalékos tulajdonrészt vásárolt a legnagyobb magyar fuvarozócégben. Az eladó az Indotek Group volt. A MOL stratégiai megállapodást is kötött a logisztikai vállalattal. Ez tovább erősíti a két nagyvállalat működésének összekapcsolását.

Időközben lezárult az elmúlt év nagy tranzakciója. Az egykor Wáberer György nevéhez köthető társaság 52 százaléka ma már közvetlenül a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozik. 

A MOL most a kisebbségi tulajdonból szerzett meg egy részt, ezzel alapvetően nem befolyásolja a társaság működését. Nagyobb jelentősége lehet a megkötött stratégiai partnerségnek, amit az adásvétel magával hozott. A felek bejelentése szerint az együttműködés során kiemelt figyelmet kap az üzemanyagok és kenőanyagok értékesítése, az alternatív üzemanyagok fejlesztése, az energiahatékonysági tudáscsere, valamint a speciális töltő- és szolgáltatópontok kialakítása.

A Waberer’s korában maga is terjeszkedésbe kezdett. A cég a vasúti logisztikával foglalkozó Petrolsped Kft.-be vásárolta be magát a cég 51 százalékos részesedésének megszerzésével. A Petrolsped csoport döntően Magyarország és Románia területén nyújt vasúti logisztikai szolgáltatásokat. A társaság által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak a mezőgazdasági, építőipari termékek vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek, járművek. Fontos körülmény az is, hogy a Petrolsped jelenleg egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisánál tart Magyarország déli részén, ami kedvező kiindulópontot nyújthat a Balkán és Nyugat-Európa közötti kombinált fuvarozáshoz.

A Waberer’s Csoport nemrég azt is hírül adta, hogy 55%-os tulajdonrészt szerzett az egyik legnagyobb szerb logisztikai cégben, az MDI Internationalben. Az MDI 2022-ben 50,3 millió eurós forgalmat bonyolított le. Az első közös projekt itt egy logisztikai raktár építése lesz. A Waberer’s azt reméli, hogy a felvásárlással közelebb jut céljához, hogy a közép-európai térség vezető logisztikusa legyen belőle.

Cs., K. T.