A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Előfordulhat, hogy elfelejtjük befizetni a kamarai hozzájárulást, és csak akkor  kapunk észbe, ha fizetési felszólítást kapunk róla. Jó ha tudjuk, ez köztartozásnak minősül, amit az adóhatóság behajthat. 

Amikor egyéni vállalkozásunkat, cégünket bejegyzik, öt munkanapon belül be kell jelentkeznünk a székhelyünk szerinti gazdasági kamaránál, és be kell fizetnünk az 5 ezer forintos hozzájárulást. Ezután minden évben március 31-ig kell fizetni a hozzájárulást. Csak akkor mentesülünk ez alól, ha a teljes naptári évben szünetel a vállalkozásunk.

A hozzájárulásért cserébe kamarai alapszolgáltatásokat vehetünk igénybe. Például tanácsokat kaphatunk gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, segítenek az üzleti partnerkeresésben, tájékoztatást kaphatunk pályázatokkal kapcsolatban.

Mi történik, ha nem fizetjük be?

A kamarai hozzájárulás megfizetését törvény írja elő, és köztartozásnak minősül, vagyis adók módjára be lehet hajtani. A jó hír, hogy bírságot nem szabnak ki az elmaradásért.

Ha elmulasztjuk befizetni az 5 ezer forintot, akkor a kamara felszólító levelet küld a tartozásról, amihez csekket is mellékelnek. Ha erre sem fizetünk, akkor az adóhivatalhoz fordulhatnak. Lehetséges, hogy évekig nem érkezik kamarai felszólítás a tartozásról. Ennek az lehet az oka, hogy nehéz naprakészen nyilvántartani a rengeteg vállalkozást. Így történhet meg, hogy a felszólítás több évre visszamenőleg tartalmazza a hozzájárulás díját, ami akkor már több tízezer forintra rúghat. Ezzel kapcsolatban legyünk résen, mert az öt év utáni tartozások elévülnek, azokat az adóhatóság nem hajtja be.

Ha a tartozás öt éven belüli, és nem fizetünk, akkor a NAV inkasszót bocsát ki a bankszámlánkra. Végső esetben pedig vagyontárgyainkat is lefoglalhatják, ráadásul a végrehajtás költségeit is velünk fizettetik ki.

Más a kamarai tagdíj, ami önkéntes

Sokan még mindig összetévesztik a kamarai hozzájárulást és a kamarai tagdíjat, pedig a kettő nem ugyanaz. A kamarai tagdíj önkéntes, az a vállalkozás fizeti, amelyik tagja a gazdasági kamarának. (Egyedül az Agrárkamara kivétel, ahol kötelező a tagság.) A tagdíj nem számít köztartozásnak, ezért nem is lehet behajtani. Az adott kamara alapszabálya mondja ki, hogyan járnak el, ha valaki nem fizeti a tagdíjat. Például három év után automatikusan kizárhatják a vállalkozást. Lényeges, hogy a tagságot bármikor meg lehet szüntetni.

Ha tagjai is vagyunk egy gazdasági kamarának, akkor a kamarai hozzájárulást le lehet vonni a kamarai tagdíjból.

Különbség van a szakmai és a gazdasági kamara között

Vannak olyan tevékenységek – például orvos, állatorvos, ügyvéd –, ahol a szakma gyakorlásának a feltétele a szakmai kamarai tagság. Egy orvos például köteles az orvosi kamara tagja lenni bármilyen formában végzi is a tevékenységét. Egy olyan orvosi vállalkozás esetében, amelyben mondjuk öt orvos dolgozik, mindegyiküknek szerepelnie kell az orvosi kamaránál, és ott fizetniük kell a tagdíjat. A területileg illetékes gazdasági kamaránál viszont csak a vállalkozás lesz bejegyezve, és a kötelező kamarai hozzájárulást is a gazdálkodó szervezetnek kell megfizetnie, nem külön-külön az orvosoknak.

Szilágyi Katalin