A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A NAV is tudja, hogy járvány van

Az adóhatóság figyelembe veszi, hogy járvány van. Lehet kérni az adófizetés elhalasztását és részletfizetést is. Ezeket most könnyebben megadják, a kérelmet nem kell részletesen megindokolni sem.

Az adóhatóság már márciusban utalt arra, hogy a rendkívüli körülményekre tekintettel egyszerűbben engedélyezik majd a különböző fizetési könnyítéseket. Március 19-én pedig hivatalosan is bejelentették, hogy a fizetési kedvezményt kérő eljárások során figyelembe veszik a járvány következményeit, azaz nem kell részletesen indokolnunk, hogy a járvány miért is sodorja nehéz helyzetbe a vállalkozásunk.

A kedvezményekhez kérelmet kell benyújtani. Egyéni vállalkozóknak ehhez az FAM01, cégeknek az FAG01 űrlapot kell használniuk. Az egyéni vállalkozók kérelme illetékmentes, cégeknek 10 ezer forint illetéket kell fizetniük a kérelem elbírálásához.

Az adó csökkentése, elengedése is lehetséges, de csak magánszemélyeknél. Vállalkozásként csak halasztást vagy részletfizetést kérhetünk. Arra az egyre viszont egyelőre nincs mód, hogy a bérek utáni közterhek megfizetésére kérjünk fizetési kedvezményt. Más típusú adóra és járulékra viszont igen (pl. áfa, kata, a vállalkozó saját adója vagy járulékai stb.) Ha valakinek van korábbi, folyamatban lévő fizetési kedvezménye, most annak átütemezését, a határidő hosszabbítását is kérelmezheti.

 

—————————————————————————————————————————————————————-

HIPA adóelőleg csökkentése

A helyi iparűzési adó előleget az adott évet megelőző év teljesítménye határozza meg, azaz az idei adóelőleget a 2018-as év eredményei alapján kell fizetnünk. Ha az idei eredmények ettől lényegesen el fognak maradni, akkor kérelmet adhatunk be az előleg csökkentésére. Ez valószínűleg csak a második előlegfizetési időszakban jelent megtakarítást. Az iparűzési adó előlegének első felét március 16-án kellett elutalni, a következő részlet pedig szeptemberben lesz esedékes.

—————————————————————————————————————————————————————-

Részletfizetés és halasztás

Kérhetjük a fizetendő adó részletfizetését és halasztását is. Ezeket a kérelmeket a NAV most méltányosan fogja elbírálni. Bármelyik adónemre kérhető ilyen könnyítés: áfára, kisadóra is igénybe vehető.  

A fizetési könnyítés nem az adó elengedését jelenti. Meg kell fizetni a tartozást hiánytalanul, csak a befizetésben tesz engedményeket a NAV. Erre akkor van lehetőség, ha látszik, hogy adózóként mindent megtettünk, ami tőlünk adott helyzetben elvárható, körültekintően jártunk el, s a fizetési nehézség nem nekünk felróható okból keletkezett.

Az áfa kérdésében például az adóhatóság általában nem enged fizetési könnyítést. Az a megközelítésük, hogy a forgalmi adónak ott kell lennie a vállalkozásnál, hiszen azt év közben felszámítottuk és a vevő kifizette. Ha az év végi áfabevalláskor nincs elegendő pénzünk, az csak azért lehet, mert év közben elköltöttük a beérkező áfát. Erre ezért általában nem adnak könnyítést. A mostani helyzet sok szempontból más elbírálás alá esik, s valószínű, hogy akár a negyedéves áfa kérdésében is hajlik a NAV a könnyítés megadására.

Részletfizetésre általában akkor ad lehetőséget a hatóság, ha a tartozás egy összegben történő megfizetése ellehetetlenítené a vállalkozás működését. Nincs arra szabály, hogy mennyi időre adhatják meg a részletfizetési lehetőséget. Fontos, hogy csak arról döntenek, amit a könnyítésre vonatkozó kérelemben kérünk. Arra ne számítsunk, hogy óvatosan csak 3 havi részletre kérünk lehetőséget, a NAV pedig 12 havi könnyítést engedélyez. Csak a kérelemben konkrétan szereplő enyhítést bírálják el, ezért fogalmazzuk meg pontosan, hogy mit szeretnénk!

A fizetési halasztás esetén a tartozást nem részletekben, hanem egy összegben kell majd megfizetni, csak később. Általában egy évnél rövidebb halasztást szoktak engedélyezni, többet nem.

Aki megbízható adózónak minősül, annak nem is kell külön elbírálni a részletfizetési kérelmét, automatikusan megkaphatja. Évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi részletre szólhat ez a könnyítés, legfeljebb 1,5 millió forintos tartozásig. Ehhez csak egy űrlapot kell benyújtani a NAV-hoz a megbízható adózóknak.

Természetes személy, egyéni vállalkozó számára is automatikusan megadja a NAV a részletfizetés lehetőségét, ha a tartozás nem több 500 ezer forintnál és a részletfizetést maximum 12 hónapra kérjük.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu