A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A rendőr is kérheti a műszaki vizsgálati bizonyítványt

Haszonjárműveknél, azaz teherautóknál és buszoknál is kötelező irat a műszaki vizsgálati bizonyítvány. Személyautókra is kiállítják a műszaki vizsgán, de azokat nem kötelező magunkkal hordani.

Az uniós szabályok alakításával a műszaki vizsgálati bizonyítvány 2018 óta lett a járművek fontos dokumentuma. Egységesítették a formátumát, ma már a kódjai az EU minden országában ugyanazt jelentik. Így bármely tagállam hatósága értelmezni tudja a kiállított adatokat.

A dokumentum létjogosultságát az indokolja, hogy a forgalmi engedély nem tartalmaz adatokat a jármű műszaki állapotával kapcsolatban. Csak egy dátumot találunk benne, hogy meddig érvényes a kiadott engedély. Hogy volt-e az autón kötelezően javítandó hiba, találtak-e a legutóbbi vizsgán valamilyen hiányosságot, az csak a műszaki vizsgálati bizonyítványban van benne.

Az elmúlt években ennek a papírnak a használatát fokozatosan tették kötelezővé, a fuvarozók számára 2019 elejétől vált kötelező okmánnyá. Ha nincs a járműben, akkor nyergesvontató és teherautó esetén 100 ezer, busz esetén 60 ezer, traktor esetén 40 ezer forint lehet a büntetés.

Egy újabb rendeletmódosítás júniustól szigorúbbá tette a műszaki vizsgálati bizonyítvány kérdését. A járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet módosítása szerint a műszaki vizsgálati bizonyítvány a forgalomban részt vevő jármű műszaki alkalmasságát igazoló okirat. A 2018. május 20. után kiállított bizonyítvány haszongépjárművek esetén a forgalmi engedélyhez tartozó hatósági engedélynek minősül. A hiányáért ezután is 100 ezer forint büntetés jár, de mivel kötelező hivatalos okmányként bekerült a közlekedési szabályokba, valószínű, hogy a rendőrség is ellenőrizni fogja majd a meglétét.

Lehet másolat is

A járművezetőnél tehát ott kell lennie az iratnak. A rendelet megengedi, hogy a járművezetőnél

– vagy az eredeti okirat

– vagy annak hiteles másolata

– vagy elektronikusan hozzáférhető példánya legyen elérhető (ez azt jelenti, hogy elektronikus dokumentumban állítják ki a vizsga során. Ma még kevés helyen működik így. A lefényképezett vagy szkennelt papír nem jelent elektronikus példányt!).

Közúti műszaki ellenőrzés során az ellenőr megvizsgálja a bizonyítványt vagy annak másolatát. Ha elektronikusan készült a bizonyítvány, akkor annak hitelesített vagy eredeti nyomtatott változatát ellenőrzi.

Forrás: 15/2020 ITM rendelet

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu