A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A sebességkorlátozó matrica csak dísz? – Miért lehet egy járművön több matrica?

Olvasóink kérdezték:

Szabályos ha egy járművön több matrica szerepel, mivel ez csak tájékoztató jellegű. Nem is kötelező a használatuk, hiszen a sebességhatárokat a KRESZ tartalmazza.

A matricák tehát csak az adott jármű sebességkorlátját jelölik. A több matrica arra utal, hogy lakott területen belül és azon kívül, autópályán vagy autóúton mi a jármű legnagyobb megengedett haladási sebessége. Így teljesen szabályos, ha akár 4 különböző jelölésű matrica szerepel egy járművön. A matricák boltokban beszerezhetők, nincsenek engedélyhez kötve, így bárki jelölheti vele a betartandó sebességhatárt. Egy a lényeg, hogy egy dísztől többet jelentsen a sofőr számára – válaszolt olvasónk kérdésére Kacsó Sándor az Aszisztencia 561 Kft. ügyvezetője.

Az egyes járműkategóriák legnagyobb megengedett sebességét a KRESZ 26. §-a (1/1975. KPM-BM rendelet), a sebességkorlátozó beszerelését pedig  6/1990. KöHÉM rendelet szabályozza.

Bikki Laura

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu