A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A Shell már korlátozza a vásárolható üzemanyag-mennyiséget

Tíz kútján korlátozza a vásárolható üzemanyag mennyiségét a Shell. Az intézkedés oka, hogy az alacsonyan tartott ár miatt növekszik a kereslet, miközben minden liter veszteséget termel a kúthálózatnak.

Az üzemanyagok nagykereskedelmi ára folyamatosan emelkedik, így a hatósági árak fenntartása elvezette a benzinkutakat a veszteséges működésig. A kutak ma drágábban szerzik be az üzemanyagot a nagykereskedőktől, mint amennyiért árusíthatják. A védekezést az árakat meghatározó kormányrendelet lehetetlenné teszi: a kút nem csökkentheti az árat, kötelező kiszolgálnia a vevőit, és még csak a nyitvatartási időt sem rövidítheti le. 

Mindenki azt várta ebben a helyzetben, hogy a kis kutak lehetetlenülnek el először. Így is lett, ám kisebb gazdasági súlyuk és elszigeteltségük miatt csak néhány külön-külön eset jelenhetett meg a sajtóban. Volt olyan kút, ahol a kiadható mennyiséget igyekeztek korlátozni, mások inkább csak megkérték az autósokat, hogy inkább máshol tankoljanak, mert minden liter csak a veszteségüket növeli. Piaci körülmények között a gázolajnak ma körülbelül 535 forintba kellene kerülnie, a veszteséget pedig az árakat maximalizáló jogszabály miatt a kutat üzemeltető vállalkozásnak kell viselnie. 

A Shell 10 kútnál korlátoz

Váratlanul egy országos hálózat, a Shell jelentette be, hogy február 22-étől kénytelen korlátozni az egy kúton vásárolható üzemanyag mennyiségét. Az intézkedés egyik oka a külföldi fuvarozók és személygépkocsik miatt megnövekvő forgalom is. Egyre többen járnak át tankolni a szomszédos országokból is, ami ma egyáltalán nem jó a kúthálózatnak: minden itt tankolt liter csak a kút veszteségét növeli. 

A Shell ezért úgy döntött, hogy február 22-től a 191 töltőállomásból álló hálózatában a nemzetközi teherforgalom által leginkább használt tíz kúton egy vásárló egyszerre csak maximum bruttó 50 ezer forint értékű, azaz körülbelül 100 liter üzemanyagot vásárolhat. Azt továbbra sem korlátozzák, hogy egy vásárló hányszor tankolhat egy nap, csak az egy vásárlás alkalmával töltött üzemanyag mennyiségét. A 10 érintett kút az autópályák mentén helyezkedik el a következő helyeken: 

  • Székesfehérvár, M7, 59. km, mindkét oldalon
  • Tata, M1, Remeteségpuszta, mindkét oldalon
  • Gelej, M3, külterület, mindkét oldalon
  • Lajosmizse, M5, 67. km, mindkét oldalon
  • Balatonkeresztúr, M7, 167. km, mindkét oldalon.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu