A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A németországi Szászországban és Hollandiában már működnek a menetíró adatait távolról leolvasó kamerák. Ezek a 2019 után gyártott járművekbe szerelt, új típusú tachográfok adatait képesek kiolvasni. A távleolvasást hivatalosan csak 2024-től vezetik be az EU tagállamok, de senki nem tilthatja meg a kamerák korábbi használatbavételét.

A távolról is leolvasható, „okos” menetíró készülékeket 2024 decemberéig kell beszerelni a már forgalomban lévő teherautókba és buszokba. A EU tagállamok közlekedést ellenőrző hatóságainak pedig 2024 júliusáig be kell szerezniük azokat az eszközöket, amik alkalmasak a menetírók távoli adat-leolvasására. Viszont 2019 óta az új teherautók már okos tachográfokkal jönnek ki a gyárból. Így az új járművek adataihoz már most hozzá lehet férni a jármű megállítása nélkül.

Az adat-leolvasáshoz rövid hatótávolságú adatrögzítési megoldást használnak a közúti ellenőrök (ez a DSRC). Az eszköz hatótávolsága 300 méterig terjed. Az ellenőrök az elhaladó jármű megállítása nélkül megállapíthatják, hogy a tachográf be van-e kapcsolva, a járművezetői kártya a helyén van-e és a vezetési és pihenőidőket rendesen rögzíti-e a készülék. (Magát a vezetési és pihenőidők betartását nem ellenőrzik ezzel a módszerrel, ahhoz mindenképpen meg kell állítani az autót. A távoli leolvasás csak a visszaélés gyanús járművek kiszűrésére szolgál.) Ha rendőrség kamerája szabálytalanságot észlel, akkor a járművet kisoroltatják, és célzott ellenőrzést tartanak.  A rendőrség a megszerzett adatokat a vizsgálat után azonnal törli.

Szászország az első német tartomány, ahol bevezették a távleolvasást. A távellenőrzések főleg az autópályákon folynak. A holland közlekedési felügyelet (ILT) június vége óta használja az okos tachográfokkal együttműködő rendszereket. Egyelőre különböző eszközöket tesztelnek, de meg is büntetik az így kiszűrt szabálytalankodókat. A vizsgálatokat útszélre telepített kamerákkal és mozgó autókból is végzik. A távleolvasás előnye, hogy a rendőrök a forgalom zavarása nélkül ellenőrizhetik a menetíró készülékeket.

Forrás: trans.info 

Kaibinger Tamás