A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Forrás: daimlertruck.com

A Mercedes-Benz GenH2 vontató többször is megtette a dél-tiroli Bozen és az ausztriai Innsbruck közötti 120 kilométeres távolságot. A rakott szerelvény sikerrel vette a 2111 méter magas hágót is.

A GenH2 sorozatgyártását 5-8 éven belül tervezi a Mercedes konszern. Addig még több hasonló nehéz­ségi próbának vetik alá a vontatót, hogy alkalmassá tegyék a legmegterhelőbb hegyi utak leküzdésére is. A kísérleti utak egyik fő célja a tüzelőanyagcellák és a nagy megterhelésre tervezett kisegítő akkumulátorok együttműködésének a kialakítása. A tüzelőanyag-cellás vontatót különleges igénybevételekre, elsősorban nehéz szállítmányok célbajuttatására szánják a tervezők.

A GenH2-nek nagyon magas elvárásokat kell teljesítenie. A tervezett hatótávolsága például 80 kg folyékony hidrogénnel nem kevesebb, mint 1000 kilométer. A mínusz 253 celsius fokra lehűtött folyékony hidrogént két 40 literes acéltartályban tárolják. A kettős falú tartályoknál vákum hőszigetelést alkalmaznak. A folyékony hidrogén előnye, hogy sokkal kisebb helyen elfér, mint a gáz, így nincs szükség nagy méretű tartályokra.  

 Forrás: Verkehrsrundschau