A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Adjuk el a teherautót – hogyan fizessük az áfát?

Teherautó eladása esetén az áfa szempontjaira kell leginkább tekintettel lennünk. Annak is dolga akad az adóval, aki egyébként alanyi adómentes. 

Előbb-utóbb minden vállalkozás életében eljön az a pillanat, amikor értékesíteni kell elöregedő munkaeszközét. Egy teherautót azonban nem úgy adunk el, ahogyan a vállalkozás fő tevékenységét számlázzuk.

Ha a járműkereskedelem nem a vállalkozás tevékenysége, akkor az autó eladása nem szolgáltatásnak és nem is termékértékesítésnek minősül. Tárgyi eszközként nyilvántartott tárgy eladásáról van szó ilyen esetben. Az áfatörvénynek erre külön szabályai vannak.

Ha az eladó vállalkozás áfás, akkor nincs semmi probléma, áfás számlát kell kiállítani az értékesítésről. A számlára egyszerűen írjuk rá az értékesített jármű jellemzőit (pl. rendszámát). Megjegyzésként írjuk rá “tárgyi eszköz értékesítése”, hogy a könyvelés számára az elszámolás egyértelmű legyen. Az áfa 27% lesz. 

Alanyi adómentes vállalkozásoknak is áfásan kell eladni

Akkor is fel kell számolni az áfát, ha a vállalkozás alanyi adómentesként működik. Nemcsak a jármű, hanem minden tárgyi eszköz értékesítése is kötelezően áfás. Az áfa ugyancsak 27%, amit nekünk, mint eladónak be kell fizetni és hozzá a következő hónap 20-áig áfabevallást is be kell adnunk. Ez tehát akkor is kötelező, ha a vállalkozás alanyi adómentes.

Ilyen esetben azzal is számolnunk kell, hogy vajon a vállalkozás a jármű beszerzésekor alanyi mentes volt vagy áfásan működött.

Ha még áfásként vettük: Ha a vállalkozás a jármű beszerzése után lett alanyi adómentes, akkor azt is meg kell nézni, hogy van-e még áfa-visszafizetési kötelezettség. Az áfatörvény szerint ez 5 éven belül lehetséges. Ha egy vállalkozás áfás időszakban vásárol tárgyi eszközt, levonja az adóját. Ám ha később áfamentes lesz, akkor 5 éven belül a levont áfa egy részét vissza kell fizetnie. Ez a rész évente 1/5 résszel csökken. Így ha a beszerzés után 4 évvel lett áfamentes a vállalkozás, akkor az eredetileg levont áfa 20%-át kellett visszafizetnie.

Alanyi mentesként vettük: Ezt az 5 éves figyelési időt akkor is alkalmazni kell, ha alanyi mentesként vettük az autót, most pedig eladjuk – és a fentiek alapján fel kell számítanunk az áfát is. Tegyük fel, hogy 2018 januárjában vettünk egy használt kisteherautót a vállalkozás számára, mely már akkor is alanyi adómentesként működött. Ebben az esetben ugye a vásárlást terhelő áfát nem tudtuk visszaigényelni. Ha az autó nettó vételára 4 millió forint volt, akkor a rá eső 1,08 millió forint áfát is ki kellett fizetnünk. Az autót most áprilisban eladjuk, nettó 2 millióért, melyet még 540 ezer forint áfa terhel.

Az eladás után elkészítjük a bevallást, feltüntetjük rajta az eladást terhelő 540 ezer forint forgalmi adót. Csakhogy itt jön be az 5 éves figyelési idő. A 60 hónapból eltelt 3 év és 3 hónap, vissza van még 21 hónap. Az eredeti, 1,08 millió forint áfából erre az időszakra esik még 378 ezer, ennyi a visszaigényelhető áfánk. Mivel most áfafizetési kötelezettségünk van, így levonási jogunk is lesz. Az 540 ezres áfából levonjuk tehát a 378 ezret, így az eladás után még 162 ezer forint áfát kell a NAV-nak befizetnünk.

Jármű eladása kisadózóként

A mostani szabályok szerint mindenképpen rosszul járunk, ha kisadózó vállalkozásként adjuk el a vállalkozásban használt járművet. Először is a tárgyi eszköz értékesítését katás bevételnek kell tekinteni, ha az eszközt a vállalkozásban használtuk. Kisadózó betéti társaságnál mindig katás bevétel az értékesítés. Egyéni vállalkozásnál pedig akkor, ha az eszközt kizárólag a vállalkozásban használtuk, magáncélra nem. Így például nem kisadózói bevétel az egyéni vállalkozó személygépkocsijának az eladása, hiszen azt magáncélra is használja. Viszont egy darus teherautó értékesítése már beleszámít a 12 milliós keretbe.

Sajnos, van ennél egy rosszabb hír is a kisadózók számára. Mivel a tárgyi eszköz értékesítése is vállalkozói, kisadózói bevétel, így ez is beleszámít a 40 százalékos büntetőadó szempontjából figyelt 3 millió forintos keretbe. Egy kisadózó vállalkozó olvasónk például 12 millió forintos daruját szeretné eladni. Ez után a vállalkozónak 3,6 millió forint adót kell fizetnie (a 3 milliót meghaladó rész 40%-a). Ilyen értékesítési szándék előtt jobban megéri előbb kilépni a katából, majd normál adózás szerinti vállalkozóként eladni az autót.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu