A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Áfa és jövedéki adó

Minél drágább az üzemanyag, annál fontosabb  kihasználni minden költségcsökkentési lehetőséget, például a jövedéki adó visszaigénylését. Olvasónk arról érdeklődött, hogy lehet-e a gázolaj adóvisszatérítése mellett áfát is visszaigényelni, vagy ez a kettő kizárja egymást?  

A két elszámolás egymástól független lehetőség. A tehergépkocsik üzemanyagának áfatartalmát minden vállalkozás visszaigényelheti akkor is, ha nem fuvarozóként működik. Ehhez útnyilvántartásra és szabályos számlákra van szüksége. Az áfa teljes egészében levonható, kivéve akkor, ha magánhasználatra is sor kerül, például céges kisteherautók esetén. Ilyenkor meg kell osztani a költségeket a magán és céges használat arányában. Fontos, hogy kizárólag a gázolaj áfája számolható el, a benziné akkor sem, ha a vállalkozás benzines teherautót használ.

A jövedéki adó egy részét kizárólag a fuvarozók vagy a 7,5 tonna feletti járművet használó saját számlás szállítók és az autóbuszos vállalkozások igényelhetik vissza. Kisebb teherautók, furgonok után tehát ez nem vehető igénybe.  A jövedéki törvény az adó visszaigénylését nem a vállalkozáshoz, hanem a járműhöz köti. Ha tehát egy vállalkozás több, különböző kategóriájú járművet is használ fuvarozásra, akkor is csak a 7,5 tonna felettiekre igényelheti vissza a felhasznált gázolaj adóját.

Az adó visszaigénylése havonta, negyedévente, évente is lehetséges, a vállalkozás döntése szerint. Szükség esetén visszamenőleg is érvényesíthető. Az adó visszaigényléséhez való jog 5 év alatt évül el, ezen az időn belül utólag is kérhetjük a jövedéki adó megállapított részének a visszafizetését.

A visszaigényelhető összeg a mindenkori üzemanyag-ártól és a benne foglalt adótól függ. Ha magasabb, 50 dollár feletti a nyersolaj hordónkénti ára, akkor alacsonyabb az adó, és vele a visszaigényelhető összeg is. A magas olajár miatt 2021 áprilisától a visszaigényelhető összeg 3,50 forintra csökkent. 

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu