A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Már török és szerb számláink után is visszaigényelhetjük az áfát. Ennél a két országnál azonban nem használhatjuk az ELEKÁFA nyomtatványt. Közvetlenül a szerb és a török adóhatósághoz kell fordulnunk. Szerbiában legkésőbb szeptember 30-ig kell benyújtani az áfa-visszaigénylésünket.

Külföldi számláink után is visszaigányelhetjük az áfát. (Ezt az áfás vállalkozások tehetik meg, alanyi adómentesként nem élhetünk ezzel a lehetőséggel.) A külföldi áfa visszaigénylés feltétele, hogy az adott országban ne legyen telephelyünk, vagyis nem ott adózunk.  

Jelenleg 33 országból igényelhetjük vissza az áfát:

 • az Európai Unió tagállamaiból
 • viszonossági alapon Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából és
 • 2019-től Szerbiából és Törökországból is.

Jellemzően visszaigényelhetjük az áfát a külföldön fizetett olyan költségek után, mint az

 • üzemanyag
 • szállás
 • parkolás
 • de az éttermi számla is ide sorolható.

Azt, hogy pontosan minek az áfáját lehet visszaigényelni, az adott ország jogszabályai döntik el.

ELEKÁFA uniós visszaigényléskor

Uniós országok esetében áfa-visszaigénylésünket a NAV-hoz kell beadni az ELEKÁFA nevű nyomtatványon. Erre a következő év szeptember 30-ig van lehetőség. Tehát a 2019-es számláink után 2020.09.30-ig igényelhetjük vissza az áfát, később már nem.

Országonként egy-egy nyomtatványt kell kitölteni. A legkisebb visszaigényelhető összeg országonként 50 euró. A nyomtatvány kitöltése után nincs sok dolgunk. A magyar adóhatóság továbbítja az igényt az illetékes ország hatóságaihoz. Egyes országokban gyors az ügyintézés, például Németországban, Ausztriában és Hollandiában. De vannak országok, ahol jóval lassabb a folyamat, mert a helyi hatóságok további információkat, adatokat kérnek be (pl.: szerződéseket). A hiánypótlásra 1 hónap van. A jellemző ügyintézési határidő 1-4 hónap, de még a hiánypótlással együtt sem lépheti túl a 8 hónapot. A jóváhagyott összeget általában 10 napon belül fizetik ki.

Visszaigénylés Szerbiából és Törökországból

2019-ben Szerbiával és Törökországgal kötöttünk szerződést az áfa-visszaigénylésre, azonban ehhez nem használhatjuk az ELEKÁFA nyomtatványt. Mindkét ország esetében közvetlenül az adóhatósághoz kell fordulni.

Anélkül, hogy bárkit lebeszélnénk a személyes benyújtásról, tényként jegyezzük meg, hogy mindkét ország esetében helyi nyelven íródtak az igénylési lapok. Ez Szerbiában cirillbetűs írásmódot jelent. A Google fordítóval lehet „magyarítani” ezeket a honlapokat is, de inkább csak azok vágjanak bele, akik szeretik a kalandot. Ha viszont inkább a kényelmet választanánk, akkor díjazás ellenében számos cég vállalja a szakszerű, teljes lebonyolítást (Forbis, Euroveg, Abt stb.).

Szerbia

A szerb számlák közül azokra kérhetünk visszatérítést, ahol a teljesítés időpontja 2019. január 1-je utáni. A visszatérítés feltételei:

 • az áfa összege szerepeljen a számlán,
 • a számlát megfizettük,
 • a visszaigénylés mértéke meghaladja a 200 eurót (a szerb nemzeti bank hivatalos napi középárfolyamán),
 • jogosultak vagyunk áfa-visszaigénylésre
 • nincs Szerbiában adóköteles jövedelmünk (nem ott adózunk)

A szerb áfakulcs 20 %. A visszaigényléshez a következő nyomtatványt kell használni: bit.ly/SzerbÁfaVisszaigénylés.

A kérelemhez csatolnunk kell:

 • a magyar NAV igazolását a vállalkozás adószámáról (illetőségigazolás) és annak hiteles szerb fordítását,
 • a számlákat.

A kérelmet és a dokumentációt elektronikus úton lehet benyújtani az adóhatóság portálján. Ehhez előbb le kell tölteni az eTax alkalmazást: bit.ly/SzerbÁfaVisszaLetöltés .

Egy adott év számláit évente egyszer, legkésőbb az adott évet követő év június 30-ig lehet benyújtani. Kivételesen ebben az évben a 2019-es számlák visszaigénylésének a határidejét kitolták 2020. szeptember 30-ra.

A szerb adóhatóság 30 napon belül dönt a kérelemről, és azt követően 15 napon belül ki is fizeti azt. A visszatérítés minden esetben a kérelmező ország  valutájában történik, napi árfolyamon, levonva belőle az illetékeket.

Törökország

Törökországban csak a 2019.05.22-től kiállított számlák áfáját igényelhetjük vissza, ha az fuvarozáshoz vagy személyszállításhoz kapcsolódik. Ez lehet:

 • üzemanyag,
 • úthasználati díj,
 • gépjármű karbantartás díj,
 • kiállításokon, vásárokon kiállítói megjelenéssel kapcsolatos költségek.

A török áfakulcs 18%. A török adóhatósághoz elektronikus úton kell az áfa-visszaigénylést beadni a bit.ly/TörökÁfaVisszaigénylés honlapon keresztül.

A visszaigénylés menetét egy 11 oldalas török nyelvű, de viszonylag jól követhető, képernyőképeket is tartalmazó útmutató segíti: bit.ly/TörökÁfaVisszaÚtmutató. A visszaigényléshez szükségünk lesz egy török adóazonosítóra (TC kimlik) is, amit itt szerezhetünk be: bit.ly/TörökAdóazonosítóIgénylése.

A 2019-es számlák benyújtási határideje 2021. december 31!

Őri András