A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Aki regisztrál, annak elfogadnak 1 tonna túlsúlyt

Jó hír, hogy egyes esetekben egyszerű regisztrációval kikerülhető a tengelysúly túllépése miatti bírság. Az ömlesztett árut, élő állatot, folyékony árut szállító fuvarozók kicsit fellélegezhetnek.

Egy olvasónk magyar és angol nyelvű, a Magyar Közút által kiadott tájékoztatót juttatott el hozzánk, mely szerint regisztrálni kell az ömlesztett árut szállító teherautókat a közút adatbázisába. A tájékoztatóban a szeptember 19-i jogszabályi változásra hivatkoznak, de a megváltozott bírságrendelet nem ír elő semmilyen regisztrációs kötelezettséget. Akkor vajon miről van szó? Rákérdeztünk. Valójában ez egy új lehetőség, ami nagyon is jól jön az ömlesztett árut szállító autóknak.

A szeptember 19-én hatályba lépett túlsúlyra vonatkozó új bírságrendelet annyiban szigorúbb az előzőnél, hogy nincs benne a legkisebb tűréshatár sem. Már az első kiló össztömeg- vagy tengelysúly-túllépést is szigorúan bünteti. A bírság 50 ezer forinttól indul.

A pontos határértékeket folyékony vagy ömlesztett áru esetén a legnehezebb betartani. Helyszíni mérlegelés hiányában a sofőr sok esetben nem is tudja ellenőrizni, hogy mekkora tömegű rakománnyal indul el.

A problémát fokozza a tengelysúly esetleges változása menet közben. A folyékony rakomány loccsanása egy fékezéskor jelentősen megváltoztatja a hordozott tömeg elhelyezkedését a raktérben. Betöltéskor hiába volt minden rendben, egy lejtős útszakaszon átrendeződik úgy a rakomány, hogy a terheltebb tengelyen máris túlsúly alakul ki a sofőr tudta nélkül.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajánl egy megoldást az ilyen árut szállító vállalkozásoknak, hogy elkerüljék a túlsúlybírságot. Regisztrálni lehet a folyékony árut, ömlesztett árut és élő állatot szállító járműveket, ha az árut erre a célra kialakított felépítménnyel szállítják (tehát egy sima platós teherautót nem lehet regisztrálni arra hivatkozva, hogy ömlesztett árut fog szállítani). A regisztrált autók adatai bekerülnek a jármű-adatbázisba és ezt ismerni fogja az új súlymérő rendszer is.

Az előzetesen regisztrált autók tengelyterhelés-túllépését 1 tonnás túlsúly alatt nem fogják büntetni. Ez a kedvezmény tehát kizárólag a tengelyterhelésre vonatkozik, össztömegre nem.

A regisztrációt interneten, innen lehet kezdeményezni a Magyar Közút weboldalán. Az internet.kozut.hu címen előbb az “Útvonalengedélyezés” főmenübe kell belépni, majd ott, a bal oldali menüben az „on-line ügyintézés” menüpontra kell kattintani. Innen lehet megnyitni az útvédelmi rendszer elektronikus ügyfélszolgálatát, vagy letölteni egy általános tájékoztatót a regisztrációról.

A regisztrációért nem kell fizetni. Ez valójában egy úgynevezett egyszerűsített hozzájárulás lesz a túlsúlyos autó közlekedéséhez. Ezt tehát meg kell kérni, csak nem kell rá eljárási díjat és túlsúlydíjat fizetni. A hozzájárulást a rendelet szerint alapesetben egy alkalomra adják, de napi, heti, havi, negyedéves, féléves és éves is kérhető. A Magyar Közút ügyfélszolgálata szerint automatikusan egy évre fogják kiállítani, hacsak valaki külön nem kéri majd ennél rövidebb időre. Regisztrációs engedélynek hívják ezt a lehetőséget, ha valaki telefonon érdeklődik a részletek iránt, akkor ez után kell kérdezősködni.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu