A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Megváltozott a gépjárművek átírásával kapcsolatos eljárás olyan esetekben, amikor eladás után az új tulajdonos nem íratja át időben a saját nevére az autót. A közlekedési hatóság ilyenkor automatikusan legalább két hónapra kivonta az autót a forgalomból. Fuvarozók esetén ez azt jelentette, hogy két hónapos tétlenségre kárhoztatták az újonnan vásárolt munkaeszközt egy kisebb mulasztás miatt. A szabály most megváltozott, nincs két hónapos kötelező kivonás. Viszont az eljárást az üzembentartó átírására is kiterjesztették, ott is figyelni kell a határidőkre. 

Autóvásárlás esetén az új tulajdonosnak 15 napja van arra, hogy a jármű tulajdonjogát saját nevére bejegyeztesse. Sokan azonban ezt feledékenységből vagy akár szándékosan is elmulasztják. Addig is a régi tulajdonos nevére érkezik az esetleges gyorshajtási bírság, meg nem kell biztosítást sem kötni. Szóval nem sietnek az átírással. Ez sokszor csak olyan helyzetben derül ki, amikor tényleg elkövetnek valamilyen szabálysértést, és a régi tulajdonos nevére érkezik a büntetés. 

Adásvétel után a régi tulajdonosnak is kötelessége a tulajdonosváltást a kormányhivatalnál bejelenteni. Ha ezt időben megtesszük, akkor nem minket terhel a tulajdonosváltás után keletkezett szabálysértés büntetése, és egyéb felelősségünk sincs már a járművel kapcsolatban.

Ha nem íratja át a vevő, kivonják a forgalomból

Ha a közlekedési hatóság az adásvételről az eladó bejelentéséből szerez csak tudomást, és a 15 napos határidő már letelt, akkor a vevő mulasztása miatt kezdeményezi a jármű kivonását a forgalomból. Eddig ha az eladás napja és az eljárás megindítása között 30 napnál kevesebb idő telt el, akkor két hónapra szólt az ideiglenes kivonás. Ha több mint 30 napja történt az eladás, akkor 4 hónap, 90 nap fölött fél év, fél év halogatás után egy évre vonták ki a mulasztó új tulajdonos járművét a forgalomból. Az előírt idő letelte után sem volt automatikus a forgalomba visszahelyezés: az csak akkor történhetett meg, ha az új tulajdonos egyben a jármű átírását is kezdeményezte.

Ez az eljárás megfelelő volt a szándékos mulasztókkal szemben, de indokolatlanul szigorú azokkal, akik csak feledékenységből mulasztották el a tulajdonjog átírását. Egyedi elbírálás nem volt: ha valaki a 16. napon ment volna be átírni a megvásárolt autót, akkor is már a 60 napos leállással kellett számolnia. Ez különösen akkor okozott nagy kárt, ha a járművet munkaeszköznek vette. 

A kormány március elsejétől enyhített ezeken az előírásokon. Az elmaradt bejelentés nyomán megmaradt ugyan a forgalomból történő automatikus kivonás, de eltörölték ennek a kötelező, legalább 60 napos időtartamát. Az új szabály szerint a jármű kivonása addig tart, amíg az új tulajdonos nem teljesíti az átírási kötelezettségét.  

Üzembentartó-váltásnál is figyelni kell

Figyelnünk kell viszont arra a változásra is, hogy ezt az eljárást az üzembentartó változására is kiterjesztették. Az új üzembentartót is 15 napon belül kell bejelenteni. Ennek elmulasztására eddig nem vonatkozott a rendelet. Március elsejétől viszont ennek a kötelezettségnek az elmulasztása is forgalomból kivonással jár. 

Nagy Csaba

Forrás: 60/2023. kormányrendelet 22-23. §