A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Nem szűnik meg teljesen a GKI felújító vizsga, de az érintettek választhatnak a vizsgával járó online továbbképzés és a vizsga nélküli, ám jelenléthez kötött tanfolyam között. Hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet, az új szabályok a tervek szerint augusztus 23-án lépnek majd hatályba. 

A kormány honlapján olvasható a közlekedési vizsgáztatásokhoz kapcsoló rendeletek módosításának a terve, benne a GKI-vizsga átalakításának részleteivel is. A tervek szerint nem törlik el teljesen a vizsgáztatást, hanem egy kettős rendszert alakítanak ki. Megmarad a továbbképzési tanfolyam vizsgával és lehetőség lesz vizsga nélküli továbbképzési szaktanfolyamon is részt venni.

Online képzés vizsgával

Aki teljes egészében az online képzésen szeretne részt venni, annak továbbra is vizsgát kell majd tennie. Ennek a feltételeiben nem lesz változás. Ma a hagyományos továbbképzés elérhető tantermi és online formában is. Összesen 35 órát kell teljesíteni, majd vizsgát tenni a tanultakból. 

Személyesen, vizsga nélkül

A vizsga nélkül képzés részben tantermi foglalkozásokhoz kötött lesz. Korábbi hírek szerint 3×10 órát kell majd teljesíteni, ezek közül egyet távoktatásos formában is el lehet majd végezni. Legalább 20 órát azonban a helyszínen, tanteremben személyesen kell eltölteni. A képzés végére egy 8 órás gyakorlati részt is beillesztenek, amit tanpályán vagy szimulátoron kell majd teljesíteni. 

Nem veszítünk az 5 évből

A most olvasható rendelettervezet szerint a vizsgával és a vizsga nélkül megszerzett továbbképzés egyenértékű lesz. A hosszabbítás a sikeres vizsga napjától vagy a tanfolyam utolsó napjától lesz érvényes. Jó hír azonban, hogy ha valaki a kártya lejártát megelőző 6 hónapban tesz vizsgát vagy vesz részt a tanfolyamon, akkor számára nem a vizsga vagy a képzés végének a napjától szól az új kártya érvényessége, hanem a régi kártya lejárati idejétől. Így nem rövidül le az 5 éves időszak azok számára, akik időben gondoskodnak a hosszabbításról. (A mostani szabály szerint minden esetben a vizsga napjától szól az új kártya érvényessége.)

A tervek szerint a módosítások augusztus 23-án lépnek hatályba, ezt követően lehet az első vizsga nélküli továbbképzéseket elindítani.

A GKI-továbbképzések átalakítása több éves javaslata a fuvarozószervezeteknek. Álláspontjuk szerint a tanfolyam is elég kötelezettség, semmi nem indokolja a tanfolyamvégi külön vizsgát. Ezzel gyorsítani lehetne a képzéseket, és kisebb teher nehezedne a fuvarozókra is. Arra is hivatkoznak, hogy Európa legtöbb országában nincs ilyen kötelezettség és az EU szabályai nem is írják elő a továbbképzések vizsgával történő lezárását. A kormány azonban sokáig teljesen elzárkózott a módosítások elől. Végül sikerült kidolgozni egy elfogadható javaslatot, amit azonban megállított a kormányátalakítás, a közlekedési ügyek más tárcához kerülése. A mostani kettős megoldás tűnik a legjobb lehetőségnek, amit sikerül elérni ezen a területen.

Nagy Csaba