A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Automatikus lehet a jogosítványok készítése

Ingyenes lett a lejáró jogosítványok hosszabbítása, vagy kategóriabővítés esetén az új jogosítvány kiállítása májustól. Az orvosi vizsgálatért ezután is fizetni kell, az okmányirodát azonban fel sem kell keresnünk a hosszabbításért.

Az újdonsággal azok élhetnek, akiknek van ügyfélkapus hozzáférésük – ma ez már majdnem minden aktív korban lévő magyar állampolgárra igaz lehet.

Az ügyintézést a magyarorszag.hu/szuf oldalon kell elkezdeni. Bejelentkezés után válasszuk ki a bal oldali menüből az „Okmányok“ menüpontot, majd azon belül a vezetői engedély témakört. Az új szolgáltatásnak az a neve, hogy „Életút-szolgáltatás a vezetői engedély automatikus hivatalbóli kiállításához“. Itt elektronikus úton tehetünk nyilatkozatot arról, hogy a vezetői engedély érvényességének a hosszabbítását automatikus, hivatalbóli eljárás igénybevételével, vagy továbbra is hagyományos úton akarjuk-e intézni. Ha ez utóbbit választjuk, akkor nincs önműködő ügyintézés, továbbra is külön kell kérvényeznünk a hosszabbítást vagy új bejegyzést. Ha viszont az automatikust választjuk, akkor ezzel többet nem lesz gondunk.

Az automatizmus elindításához ki kell tölteni egy nyilatkozatot, majd elektronikus úton be kell nyújtani a hatósághoz. Be kell állítanunk a postázási címet és értesítési telefonszámot is.

A továbbiakban az okmányirodában akkor kell csak megjelenni, ha valamiért az automata gyártás nem működhet – például nincs megfelelő fényképünk vagy aláírásunk a rendszerbe feltöltve. A hatóság a 3 éven belüli fényképeket használhatja fel. Ha tehát bármilyen más okból – például útlevél, személyi igazolvány kiállítása miatt – valamelyik okmányirodában készült rólunk fénykép, akkor az alapján elkészülhet a mostani okmány is. Ha nincs ilyen, akkor értesítést küldenek és el kell mennünk az okmányirodába.

Nem kell külön elvinnünk az okmányirodába az egészségügyi alkalmasságról szóló orvosi dokumentumot sem. Egyenesen az orvos fogja feltölteni az elektronikus térbe.  

A jövőben tehát, ha meg kell hosszabbítani a lejáró jogosítvány érvényességét, akkor csak két dolgot kell tennünk. Be kell állítani az elektronikus szolgáltatást, majd el kell mennünk orvoshoz az alkalmassági vizsgálatra. Annak díját továbbra is ki kell fizetni, az okmányirodai 4 ezer forintos költséget azonban megtakarítjuk hosszabbítás, kategóriabővítés, valamint első jogosítvány kiállítása esetén. Más esetben, például elveszett okmány pótlása esetén továbbra is ki kell fizetni az ügyintézési díjat is.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu