A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Autós devizahitelek: mindent forintosítanak

Kötelezően forintosítja a kormány a még fennmaradt devizahiteleket. Ez elsősorban az autóvásárlásra felvett kölcsönökre és egyes személyi kölcsönökre vonatkozik. Kedvezményes árfolyam nem lesz, az elfogadott törvény az augusztus 19-i devizaárfolyamot rögzíti.

A maradék devizahitelek forintosítása 229 ezer hitelszerződést, s 305 milliárd forintnyi kölcsönösszeget érint. A forintra váltás azonban az adósok terhein nem sokat könnyít. A Parlament által elfogadott jogszabály szerint piaci árfolyamon váltják forintra a maradék devizahiteleket. Az árfolyamot az augusztus 19-i szinten rögzítették. A forintosítás a novemberi törlesztőrészlettől érvényes.

Az augusztus 19-i hivatalos MNB árfolyam (ezen váltják forintra a hiteleket):

  •          CHF 287,22
  •          EUR 309,20

E cikk írásakor a svájci frank 1 forinttal alacsonyabb árfolyamon áll, mint volt augusztusban, az euró pedig 4 forinttal drágább annál. Az átváltás tehát nagyjából a mai piaci áron történik. A lakáshitelek átváltása is nagyjából piaci áron történt, csak éppen az egy évvel korábbin: a svájci frankot 256,5 forintos, az eurót 309-es árfolyamon váltották át forintra.

Az autóhitelt fizetőknek így azzal kell számolniuk, hogy nagyjából a mostani havi részlet összegét kell fizetniük az eredeti törlesztési idő végéig. Az árfolyam esésére, a havi részlet csökkenésére már nem számíthatnak. Amit nyerhetnek, az a további kockázat, az árfolyam további emelkedésének az elkerülése.

A korábbi tervekhez képest e megoldás legnagyobb újdonsága, hogy mégis kötelezővé tették a forintosítást. Még a nyáron is olyan tervekről szóltak a hírek, hogy a forintosítás nem lesz kötelező az adósok számára. Aki előnyösebbnek érzi a devizás törlesztést, abban is maradhatott volna. Ezt a lehetőséget a most elfogadott törvény elvetette. A bank köteles a devizában nyilvántartott követelést forintra váltani. Ez a szabály a még élő szerződések mellett a már felmondott, végrehajtás alatt álló szerződésekre is vonatkozik.

A törvény hatálya mindazokra a fogyasztói kölcsönszerződésekre kiterjed, melyek még folyamatban vannak és nem érintette őket a korábbi forintosítás. Fontos kitétel itt is a „fogyasztói” szerződés: ez továbbra is azt jelenti, hogy a törvény csak a magánszemélyek által felvett hitelekre vonatkozik, a vállalkozói kölcsönökre nem. Nem a felvett hitel célja a döntő, hanem annak a személye, aki a szerződést kötötte.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu