A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az EKAER szabályai

EKAER - Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer

Az egyes építőanyagokra bevezetett regisztrációs kötelezettség miatt sok olyan vállalkozásnak is EKAER-számot kell igényelnie, melyeknek eddig nem volt tennivalójuk ezzel a rendszerrel. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a bejelentésekkel kapcsolatban.  

Az EKAER az Elektronikus Közúti Árufuvarozó Rendszer rövidítése. Lényege, hogy a kijelölt termékek szállítását csak elektronikus bejelentés, regisztráció után lehet elvégezni. A kötelezettség csak a kijelölt termékekre vonatkozik, ezeket vámtarifaszám alapján sorolja fel az 51/2014 kormányrendelet melléklete. 

Mikor kell bejelentés?

A kijelölt termékek közúti szállítását, fuvarozását kell bejelenteni, de nem minden esetben. Mentességet élveznek azok a szállítmányok, amiknek

– az értéke nem éri el az egymillió forintot 

– és a súlyuk nem éri el az 500 kg-ot. 

Ha e két érték közül bármelyiket meghaladja a szállítmány, akkor be kell jelenteni. Az autónak nincs jelentősége, ha 3,5 t alatti autóval viszünk ilyen értékű vagy súlyú árut, azt  is be kell jelenteni.

Bejelentésre kötelezettek az alábbi szállítások: 

– belföldön az első adóköteles értékesítéshez kapcsolódó szállítás (amikor valaki a terméket először hozza úgy forgalomba, hogy arra áfát kell fizetni)

– EU-tagállamból vásárolt áru behozatala, vagy EU-országba eladása és kivitele

– EU-országból saját áru behozatala vagy oda kivitele.  

Nem része tehát az EKAER rendszernek a saját áru belföldi szállítása, vagy EU-n kívüli országba történő exportja, onnan történő behozatala (például faanyag importja Ukrajnából). Ezekre nem kell bejelentés. A külföldi szállítás viszont akkor is bejelentésköteles, ha valaki a saját áruját hozza be az országba vagy viszi ki egy másik tagállamba.

Első adóköteles értékesítésnek tehát azt nevezzük, amikor valaki először hozza forgalomba az árut úgy, hogy arra áfát kell fizetni. Például a gyártó eladja a vasat a nagykereskedőnek. Vagy az exportőr az EU-n kívüli exportból vásárolt árut eladja az itthoni vásárlónak. Ha már a nagykereskedés adja el a kivitelezőnek, az általában már nem első értékesítés, tehát nem kell bejelentés. Ha a vevő magánszemély vagy áfamentes vállalkozó, akkor belföldi szállításnál semmiképpen sem kell bejelentés.

Hogyan kell bejelenteni?

A bejelentést minden esetben a szállítás megkezdése előtt kell megtenni az elektronikus felületen. Ezt az ekaer.nav.gov.hu címen lehet elérni. Külföldről történő szállítás esetén a jármű addig nem léphet be a határon, míg a regisztrációja nincs kész. 

A regisztráció során meg kell adni:

– a feladó és a címzett adatait,

– a rakomány súlyát, 

– értékét,

– megnevezését 

– és fel kell tüntetni a szállító jármű rendszámát is. 

EKÁER-szám

A regisztrált adatok alapján a szállítás kap egy azonosítószámot (ez az EKAER-szám). A szám 15 napig érvényes. Egy azonosító csak egy fuvarhoz tartozhat. Ha az árut átrakodják, átcsoportosítják és egy másik járművön folytatja az útját, akkor arra új azonosítót kell beszerezni. Regisztrálni kell az érkezés időpontját is. Akkor lehet lezárni az EKAER-számot, amikor kirakodják a járművet. 

Az azonosítószám egy küldeményegységhez kapcsolódik. Küldeményegység alatt az egy feladótól egy címzetthez, egy járművel történő szállítást értjük. Ez különösen a vegyes rakományok esetén fontos. Ha egy teherautón tíz különböző címzett áruja található, de külön-külön egyik sem éri el a súly- vagy értékhatárt, akkor nem kell bejelentést tenni. 

Biztosíték

A legtöbb esetben a szállításokhoz biztosítékot kell letétbe helyezni a NAV számláján. A biztosíték összege a szállított termékek értékének a 15 százaléka. Amíg ezt be nem fizetjük, addig a rendszer nem adja ki az azonosítószámot. Megbízható adózóknak nem kell biztosítékot fizetniük. A többi terméktől eltérően a most bejelentés kötelessé tett építőanyagok szállítása után nem kell biztosítékot fizetni. 

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu