A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az EU 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek érdekében az EU Bizottság eredetileg 150 kilométerenként tervezte a hidrogén töltőállomások felállítását. Ezt az EU Parlament 100 kilométerre rövidítené le.

A töltőállomások elkészülésére szánt 2031-es határidőt pedig túl távolinak tartják a képviselők. Javaslatuk szerint már 2028-ra működniük kell a hidrogén töltőállomásoknak, sőt 2026-ig azt is el kell érni, hogy legalább 60 kilométerenként legyen elektromos töltőállomás a 10 transzeurópai közlekedési útvonalon a tehergépkocsik és buszok számára.

Az EU Parlament 2024-ig adott időt a tagállamoknak arra, hogy a fenti célkitűzések megvalósítására kidolgozzák az elképzeléseiket. A Parlament határozati javaslatában az is szerepel, hogy 2027-ig össze kell állítani az alternatív üzemanyagok adatbázisát, ami tartalmazza ezek elérhetőségét, a tankolási időket és az árakat egész Európára vonatkoztatva. Az elektromos meghajtású közúti járművek elterjedését évekig gátolta a tankolási lehetőségek kiépítését kísérő bizonytalanság. Az EU Parlament törvényjavaslata garantálja, hogy a töltőállomások kiépítése lépést tartson az alternatív üzemanyagokkal közlekedő járművek fejlődésével.

Forrás: Verkehrsrundschau