A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az NKH weboldalán meg lehet nézni minden bilaterális fuvarozói engedély mintáját

Októberben lépett életbe az a rendelkezés, hogy minden magyarországi fel- és lerakóhelynek is ellenőriznie kell a fuvarokmányokat. (Erről bővebben itt olvashat korábbi cikkünkben.) A rendelet csak a nemzetközi forgalomban közlekedő fuvarozókra vonatkozik. Az NKH most közzétett a honlapján egy-egy mintát valamennyi, Magyarországon előforduló fuvarokmányból. A minták alapján tudják a hazai fuvaroztatók is beazonosítani a külföldi fuvarozók papírjait.

A www.nkh.hu honlapon a Letölthető nyomtatványok menüpontban érjük el a dokumentumokat. A letölthető dokumentumok listájában megtalálhatóak a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges rendeletek, engedélykérelmek, vagy éppen a meghatalmazás megadásához szükséges iratminták. Ami most fontosabb, az a nyomtatványok második csoportja: a bilaterális engedélyek.

Az EU tagországain kívülről érkező fuvarozók ilyen bilaterális engedély birtokában léphetnek be az országba. A bilaterális azt jelenti, hogy nem az egész Unióra érvényes, csak két ország közötti feltételeket rögzít. Éppen ezért minden egyes külső országból érkező fuvarozó másféle engedéllyel rendelkezik. Ezeket az engedélyeket a rakodóhelyeknek fel kell ismerniük, s ellenőrizniük kell. Ebben segítenek az itt közreadott nyomtatványok. A listában ABC-rendben, kódszám alapján találhatók meg az engedélyek. A kódszám az ország nemzetközi betűjelével kezdődik, így például a SRB_32 jelű nyomtatvány a szerb, a TR_KF_53_1 jelű a török engedélyt tartalmazza. Az engedélyben minden esetben fel van tüntetve a jármű és pótkocsi rendszáma, ön- és raksúlya, valamint a rakomány megnevezése, a fel- és lerakás helyével együtt. A vámhivatalnak be- és kilépéskor le kell bélyegeznie a nyomtatványt.

Az engedélyekhez útmutató is tartozik. Ezen a magyar fél is elolvashatja, hogy az engedély mire jogosítja fel a külföldi fuvarozót, azaz milyen feladatokat végezhet Magyarország területén.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu