A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Októberben lépett életbe az a rendelkezés, hogy minden magyarországi fel- és lerakóhelynek is ellenőriznie kell a fuvarokmányokat. (Erről bővebben itt olvashat korábbi cikkünkben.) A rendelet csak a nemzetközi forgalomban közlekedő fuvarozókra vonatkozik. Az NKH most közzétett a honlapján egy-egy mintát valamennyi, Magyarországon előforduló fuvarokmányból. A minták alapján tudják a hazai fuvaroztatók is beazonosítani a külföldi fuvarozók papírjait.

A www.nkh.hu honlapon a Letölthető nyomtatványok menüpontban érjük el a dokumentumokat. A letölthető dokumentumok listájában megtalálhatóak a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges rendeletek, engedélykérelmek, vagy éppen a meghatalmazás megadásához szükséges iratminták. Ami most fontosabb, az a nyomtatványok második csoportja: a bilaterális engedélyek.

Az EU tagországain kívülről érkező fuvarozók ilyen bilaterális engedély birtokában léphetnek be az országba. A bilaterális azt jelenti, hogy nem az egész Unióra érvényes, csak két ország közötti feltételeket rögzít. Éppen ezért minden egyes külső országból érkező fuvarozó másféle engedéllyel rendelkezik. Ezeket az engedélyeket a rakodóhelyeknek fel kell ismerniük, s ellenőrizniük kell. Ebben segítenek az itt közreadott nyomtatványok. A listában ABC-rendben, kódszám alapján találhatók meg az engedélyek. A kódszám az ország nemzetközi betűjelével kezdődik, így például a SRB_32 jelű nyomtatvány a szerb, a TR_KF_53_1 jelű a török engedélyt tartalmazza. Az engedélyben minden esetben fel van tüntetve a jármű és pótkocsi rendszáma, ön- és raksúlya, valamint a rakomány megnevezése, a fel- és lerakás helyével együtt. A vámhivatalnak be- és kilépéskor le kell bélyegeznie a nyomtatványt.

Az engedélyekhez útmutató is tartozik. Ezen a magyar fél is elolvashatja, hogy az engedély mire jogosítja fel a külföldi fuvarozót, azaz milyen feladatokat végezhet Magyarország területén.

Egy válasz

 1. Üdv.
  Én egy 3,5.T összsúlyú peugeot boxerrel dolgozom.
  Amikor a vállalkozást elindítottam bent voltam a Komócsi utcában és kértem nezetközi és belföldi árufuvarozói engedélyt.
  Erre szépen elküldtem,mivel nekem bármennyi 3,5.t összsuly alatti kisteherautóm lehet és fuvarozhatok,nekem így nem kell.
  De ha egynek is meghaladja ezt az összsúlyt akkor minden autóra kell kérni az engedélyt.Felteszem a kérdést:akkor tőlem
  milyen engedélyt kérnek?