A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A magyar oltási igazolás nem váltja ki a kötelező tesztelést ott, ahol ezt a sofőröknek is előírják. Mutatjuk, hol lehet koronavírus tesztet csináltatni az országban.

Oltásigazolás: még nem megyünk vele semmire

A vakcinaigazolvány bevezetéséről még februárban jelent meg a kormányrendelet. Ennek alapján három esetben igazolhatjuk a koronavírus elleni védettséget ezzel a plasztikkártyával:

Ha megkaptuk a védőoltást: Ebben az esetben nem kell igényelni az igazolványt. Az állam hivatalból postázza ingyen a kártyát. A személyi adataink mellett a védőoltás beadását, az idejét tüntetik fel rajta, a védőoltás típusát nem fogja tartalmazni. Ennek nincs érvényességi ideje.

Ha átestünk a fertőzésen: Ha korábban igazoltan átestünk a koronavírus-fertőzésen, akkor a felgyógyulás napja jelenti a védettségünk kezdetét. A felgyógyulás napja az a dátum, amikor negatív PCR-tesztünk vagy antigén gyorstesztünk lett, miután korábban pozitív tesztünk volt. Sokan enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelték át a betegséget, és csak a fertőzést igazoló pozitív tesztjük van. Ha  több teszt nem készült, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

Ekkor sem kell külön igényelni az igazolványt, ingyen és automatikusan megkapjuk. Viszont ennek az érvényességi ideje az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap.

Ha vélhetően átestünk a fertőzésen: Ha vélhetően átestünk a fertőzésen, de nem tudtunk róla, vagy nem készült erről teszt, akkor a fertőzést ellenanyag-vizsgálattal is igazolhatjuk.  Az antitesteket kimutató vérvizsgálatot saját költségre tudjuk csak megcsináltatni (11 ezer forint). Ebben az esetben a koronavírus elleni védettségi igazolványt már kérni kell: a fővárosi és megyei kormányhivatal elektronikus űrlapján, vagy személyesen, bármelyik kormányablakban. A négy hónapra érvényes kártyáért 3000 forintot kell fizetnünk.

A védettségi igazolványon minden esetben szerepelni fog a nevünk, útlevélszámunk (ha van érvényes útlevelünk), a személyazonosító okmányunk száma és a védettségi igazolvány sorszáma. A gyógyultaknál az érvényességi idő kerül még rá a kártyára. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza. Ha elveszítjük, akkor háromezer forintba kerül a pótlása. 

Applikáció a védettség igazolására

A védettséget egy applikációval is igazolhatjuk. Az applikáció az azonosításunkat követően – az egészségügyi adatbázis alapján – igazolja az oltottságunkat. Az applikáció a nevünket, a TAJ-számunkat, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg. Arról, hogy az oltási igazolvány milyen jogosultságokkal jár majd, még nincsenek döntések.

Érvényes-e az oltásigazolás külföldön?

A magyar oltásigazolásnak egyelőre nemzetközi viszonylatban nincs jelentősége. Egy hivatásos járművezető hiába rendelkezik ezzel az okmánnyal, jelenleg nem tudja vele kiváltani a kötelező tesztelést azokban az országokban, ahol ezt előírják (például Németország, Csehország). Ha lesz uniós szinten oltási útlevél, vagy oltási könyv, akkor nálunk is ezt kellene majd kiadni a hatóságoknak, vagy a jelenlegi vakcinaigazolást ennek megfelelően átalakítani. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. De most még az is kérdéses, hogy az egyes tagországok mely vakcinákat fogadják majd el a védettség igazolására.

Hol csináltathatunk tesztet?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán tájékozódhatunk azokról az intézményekről, szolgáltatókról, ahol tesztelést végeznek. Itt megtaláljuk a tesztelést végző intézmény nevét, a tesztelés pontos helyszínének a címét és a telefonszámot, ahol jelentkezhetünk. A listát itt érhetjük el: bit.ly/mintavételi-pontok.

Tesztelő helyet kereshetünk egy másik weboldalon is. Ezen a listán szerepelnek

– az egészségügyi szolgáltatók,

– a tesztelés típusa (PCR, antigén gyorsteszt, ellenanyag-vizsgálat)

– és még az is, hogy ez mennyibe kerül.

A találatokat egy térképen is feltüntették, így könnyen megtalálhatjuk a szűrőhelyeket. A listát itt érhetjük el: bit.ly/covid-szűrőhelyek.

Felkereshetjük a Tesztállomást is, ami hazánk első autós koronavírus tesztszolgáltatója. Náluk antigén tesztelést és PCR tesztet kérhetünk. Jelenleg 5 autós és egy bejárós tesztállomás üzemel Budapesten és egy állomás Sopronban:

  • Groupama Aréna, IX. kerület
  • Bikás Park, XI. kerület
  • Gyarmati Dezső Uszoda, II. kerület
  • MOL Szentendrei út 255.
  • MOL Kerepesi út, Kerepesi út 5-7. (Aréna Pláza mellett)
  • BLESZ, V. kerület (bejárós tesztelés)
  • Sopron, Sopron Pláza.

A Tesztallomas.hu oldalon lehet időpontot foglalni, akár aznapra is. Ki kell tölteni a megadott adatlapot, majd kinyomtatni és azzal érkezni az állomásra. Így a helyszínen nem kell plusz papírmunkát végezni. A regisztráció után a kiválasztott idősávban behajthatunk a tesztelőállomáshoz. A garatnyálkahártyából történő mintavétel az autóban történik, ezt szakképzett klinikai dolgozók veszik le.  Ez 3 percet vesz igénybe, az eredményét pedig akár aznap a megadott e-mail címre továbbítják.

Szilágyi Katalin