A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

B kategóriás jogosítvány 4 tonna felett?

Könnyen félreérthető szabály jelent meg néhány héttel ezelőtt a B kategóriás jogosítványokkal kapcsolatban. Hatókörüket kiterjesztették 4,2 tonnáig, de vajon ez azt jelenti, hogy bárki vezethet ilyen tömegű autót?

Egy júniusi kormányrendelet tartalmazza azt a rövid kiegészítést, ami a B kategóriás jogosítványokat 3,5 tonna felett is használhatóvá teszi. Minderre nem most kerülhet sor, a rendelet 2021 májusától lesz érvényben.

Ez a módosítás nem az átlagsofőrre, hanem elsősorban a mentőautók vezetőire vonatkozik. Az új mentők össztömege meghaladja a 3,5 tonnát. Ezért ki kellett terjeszteni a mentősofőrök vezetési jogosultságát, hogy ne kelljen számukra teherautó-vezetői engedélyt és hozzá GKI kártyát is beszerezni. A közlekedési okmányok kiadásáról szóló rendeletet ezért úgy módosították, hogy belföldön, B kategóriával a maximum 4.250 kg össztömegű jármű is vezethető, ha az az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járműve.

Többek számára jelenthet kedvező változást, hogy ugyancsak 4.250 kg-ig vezethetők majd legalább 2 éves B-s jogosítvánnyal az alternatív üzemanyaggal működő járművek (alternatív üzemanyaggal működő járműnek a kőolajtól eltérő üzemanyaggal hajtott járműveket nevezzük, mint például a hidrogénhajtású vagy elektromos árammal működő autók). Erre akkor kerülhet sor, ha a jármű az üzemanyaghoz kapcsoló plusz technológia miatt lett nehezebb 3,5 tonnánál. Például egy elektromos autó az akkumulátorok miatt nehezebb, mint egy ugyanolyan felszereltségű hagyományos jármű.

Forrás: 265/2020 kormányrendelet

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu