A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Baj van a fagyállókkal – veszélyben a járművünk!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 32 fagyálló folyadékot vizsgált: 9 motorba való téli hűtőfolyadékot és 23 szélvédőmosót. Ezek közül nyolcnál problémát talált. A problémás folyadékok nem voltak használhatók a címkén megjelölt hőmérsékletig.  A fagyálló folyadék nem várt megfagyása komoly károkat okozhat, hiszen szétrepesztheti a folyadéktartályt, vagy hűtőfolyadék esetén akár magát a motort is.

Minden autós rémálmai közé tartozik, hogy jön egy hideg éjszaka, és egyszerűen szétfagy a motorja. Bizonyítva, hogy tényleg felkészültünk a télre, már csak a saját lelkiismeretünk megnyugtatásául is vesszük a fagyálló folyadékokat, mint a katonatiszt. Persze mindig gondosan megvizsgáljuk a flakon oldalára ragasztott leírást, hogy a megvásárolni kívánt termék mínusz hány fokig bírja majd a fagyot.

Aztán ennek ismeretében esetleg hígítjuk desztillált vízzel, beállítva ezzel a számunkra ideális küszöbértéket. Amíg a hőmérő higanyszála nem éri el a folyadékon feltüntetett vagy általunk kiszámolt számot, addig teljesen nyugodtak lehetünk, hogy semmi baj nem fog velünk történni: se motor, se a szélvédőmosó tartálya, vezetékei nem fagynak szét. A szélvédőn is vígan kilátunk, nem fagy rá vezetés közben a folyadék, elkerülve a tuti balesethelyzetet… Egyszóval teljesen nyugodtak lehettünk az általunk beállítottnak vélt hőmérsékletig.

Eddig!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kiemelt figyelmet fordított idén a téli szélvédőmosókra és fagyállókra, ugyanis a korábbi években több fogyasztói panasz érkezett ezekre a termékekre a hatósághoz. Az újév elején ezért aztán összesen 32 fagyálló folyadékot vizsgáltak meg. Közülük negyedük(!) nem tudta teljesíteni a flakonon feltüntetett hőmérséklethatárokat, ezzel súlyosan félrevezetve a vásárlókat. Az NFH közleménye szerint nem felelt meg a címkén feltüntetett hőmérsékleti értéknek hat téli szélvédőmosó folyadék:

  • az Eni -22 °C Prémium,
  • az Antifrost-H,
  • a Favorit,
  • az AUTOBRILL,
  • a LIQUI MOLY,
  • az Antifrost-K -40°C

És két motorhoz való fagyálló folyadék:

  • a ClubSmart,
  • a HUNOIL HG 12 ALU.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Persze, azontúl, hogy ezekből a termékekből nem veszünk többet, talán célszerű a meglévő fagyálló folyadékaink hőmérséklettűrését ellenőrizni optikai, vagy hagyományos fagyállómérő készülékkel. De, ha a kissé borsos ára miatt (10-15 ezer forint), ilyennel nem rendelkezünk, akkor a legtöbb bezinkútnál ezt ingyenesen (esetleg némi borravalóért cserébe) elvégzik helyettünk, ha szépen megkérjük őket. Mert jobb félni, mint megijedni, legalább is egy kis félelem nem annyira ártalmas a pénztárcánkra, mint ha valami szétfagyott volna a járművünkben, vagy ne adj’ Isten karambolozunk, mert nem látunk ki a szélvédőn…

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu