A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Magyarországról csak előzetes bejelentés után szabad külföldre szállítani a búzát, rozsot, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az ukrajnai háború komoly hiányt idézhet elő a nemzetközi gabonapiacokon. Korlátozás nélkül félő, hogy a külföldi szállítások miatt itthon alakulna ki áruhiány, amit már a pékségekben is észrevennénk. 

Ukrajna Európa egyik jelentős gabonatermelő országa, a háború miatt azonban az ukrán szállítások lehetetlenné váltak. Ha a háború elhúzódik, akkor az ország inkább élelmiszer-segélyekre fog szorulni, szóba sem kerülhet a gabona kivitele. Ez a kieső mennyiség alaposan megnöveli Európában is az árakat – a növekedés máris érzékelhető. Az agrártárca ezért attól tart, hogy az elérhető magasabb ár miatt a magyarországi gabonát is inkább külföldre vinnék értékesíteni. Ez viszont itthon vezethetne hamarosan áruhiányhoz, egyre magasabb árakhoz. A kormány ezért döntött a kivitel korlátozása mellett, hogy ezzel akadályozza meg az árak hirtelen növekedését és az áruhiányt.

Be kell jelenteni a kivitelt 

Az intézkedés bejelentése után több újságcikk is azzal a címmel jelent meg, hogy Magyarország betiltotta a gabonaexportot. Ez nem így van, csak a kivitel korlátozását tartalmazza a rendelet. A kivitelei szándékot be kell jelenteni éppen olyan formában, amilyent tavaly nyáron az építőanyagokkal kapcsolatban vezetett be a kormány. 

A bejelentett rakományokkal kapcsolatban az államot elővásárlási vagy vételi jog illeti meg (elővásárlási jogról akkor beszélünk, ha valaki eladási céllal szállítaná ki a gabonát. Ekkor az állam eldöntheti, hogy a vevő helyett maga veszi meg a rakományt. A vételi jog akkor jelenik meg, ha valaki nem eladási céllal szállít, hanem saját gabonáját vinné külföldre. Az állam ekkor szintén dönthet, s ha szükség van a szállítmányra, s megvásárolhatja azt). 

30 napot kell várni

A gabonafélék külföldre szállításának a szándékát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell bejelenteni (NÉBIH). Az állam a bejelentéstől számított 30 napon belül dönthet, hogy élni akar-e az elővásárlási vagy vételi joggal vagy nem. A kiszállítás csak akkor indítható, ha ez a 30 nap eltelik, vagy ha az állam képviselője korábban nyilatkozik arról, hogy nem él vételi szándékával. 

A bejelentés részleteivel kapcsolatban a NÉBIH adott ki egy részletes tájékoztatót. Ugyancsak a NÉBIH oldaláról lehet letölteni azt a nyomtatványt, amin a bejelentést el kell készíteni. A kitöltött nyomtatványt e-mailben kell elküldeni. A NÉBIH oldala itt található: bit.ly/nebih-gabona

Fontos, hogy a bejelentést NEM a fuvarozónak kell megtennie! Az előírások az áru tulajdonosára vonatoznak. A korlátozás nem érvényes a tranzitban szállított gabonára, valamint az állam által nyújtott segélyszállítmányokra. A bejelentési kötelezettség május 14-ig áll fenn. 

Forrás: 83/2022 kormányrendelet