A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Bérbe adható a bérelt telephely?

Olvasónk  bérli a telephelyét, de most lenne egy másik cég, aki tőle bérbe venné azt. Arra lenne kíváncsi, hogy ő bérlőként vajon  bérbe adja-e a telephelyet?

A Polgári Törvénykönyv világosan fogalmaz: bérelt dolgot csak a bérbeadó hozzájárulásával adhatunk bérbe, albérletbe. (Ptk. 6: 334. §). Tehát a saját szakállára senki sem adhatja bérbe a bérelt telephelyét, ahhoz minden esetben a bérbeadó írásbeli engedélye kell.

A bérbeadó hozzájárulásával tehát elvileg kiadhatjuk a telephelyünk, ha ez egyébként nem feltétele a mi működésünknek.

Mikor van szükség telephely engedélyre?

Akkor nem lesz szükség külön telephely kijelölésére, ha csak néhány járművet használunk. A jogszabály szerint 10 jármű felett kötelező a külön telephely. A 10 jármű közé a 3,5 tonna össztömeg feletti járműveket kell beszámítani:

– az autóbuszokat,

– teherautókat,

– vontatókat és

– pótkocsikat.

A félpótkocsit nem kell külön számítani.

(1999. évi LXXXIV. törvény 9. § (5) bekezdés)

A telephely működésének megkezdését a bérlő vállalkozásnak kell a helyi önkormányzathoz bejelenteni. A bejelentésre a helyi önkormányzat jegyzője fogja áldását adni. A jegyzői igazolás fontos dokumentum. Enélkül nem végezhető el az új járművek forgalomba helyezése vagy a meglévők változásbejelentése.  

Bikki Laura

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu