A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Tovább enyhítette a Nemzeti Bank az olcsó növekedési hitel feltételeit. Az új szabályok az építőipari cégeket segítik: a 2,5 százalékos hitel májustól bérlakások építésére vagy lakóépületek energiatakarékos felújítására is felvehető.

A vállalkozások számára az egyik legkedvezőbb pénzhez jutási lehetőség ma a Nemzeti Bank által támogatott Növekedési Hitelprogram. Az állami támogatású hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet. A bankok versengenek az ügyfelekért, így az sem kizárt, hogy még ennél is alacsonyabb kamatozással kínálják a hosszú futamidejű, akár 10 évre szóló beruházási hiteleket és forgóeszközhiteleket.

Építőipari cégek számára eddig túl sok hasznot nem hozott a hitelprogram. Gépek vásárlására fel lehetett ugyan használni a kölcsönt, de az építőiparban igazán nagy tőkét igénylő feladatokra, az építkezések pénzügyi fedezetére már nem. Pontosabban: ipari beruházásokra igen, de a lakóépületek építését nem támogatta ez a program. Ez most megváltozhat. A cél az, hogy ezzel is segítsék a lakásépítések és -korszerűsítések beindulását, az építőipar talpra állását.

Mire fordítható a hitel?

Kezdjük a végéről, nézzük, mi NEM fér bele a körbe. Nem fordítható a hitel saját lakás építésére, és ne próbáljanak pályázni az egy-egy családi házat építő kisvállalkozások sem. Az ideális pályázó vállalkozás üzletszerűen, főleg bérbeadásra épít lakóépületeket.

Kétféle hitelt lehet felvenni: beruházási hitelt és forgóeszközhitelt

A beruházási hitelt lakóépületek építésére akkor lehet felvenni, ha a beruházó legalább 5 lakásból álló épületet épít, kizárólag bérbeadási céllal. Tehát ezzel a hitellel eladni nem lehet ezeket a lakásokat, hanem bérlakásként kell őket üzemeltetni. (A beruházási hitel célja, hogy a vásárolt, épített eszköz a hitelfelvevő birtokában maradjon, s az ő hasznára termeljen. Ezért nem lehet eladásra lakást építeni ezzel a hitellel, csak bérbeadásra.) Feltétel, hogy a bérbe adó vállalkozás tevékenységei közt szerepelnie kell a bérbeadáshoz szükséges TEÁOR 6820-as tevékenységnek.
Ha a vállalkozó nem bérlakást épít, hanem eladásra szánja az ingatlant, akkor forgóeszközhitelt tud felvenni. Ennek az a feltétele, hogy az épített lakóház energiatakarékos legyen. Felújításra is fel lehet venni a hitelt, ekkor a lakóépületnek a felújítás után kell elérnie az energiatakarékos kategóriát. Az energiatakarékos épület fogalmát egy kormányrendelet határozza meg. Az az épület tartozik ebbe a körbe, ami legalább „A” energetikai minőséget ér el. Az építtetőnek ezt az energetikai minőséget legkésőbb a hitel folyósítását követő 12 hónapon belül kell igazolnia energetikai tanúsítvány bemutatásával.

Hol lehet a hitelhez hozzájutni?

A Növekedési Hitelprogramot a Nemzeti Bank támogatja, de a vállalkozó nem vele köt szerződést. A hitelt valamelyik kereskedelmi banknál kell igényelni. Lehetőleg több helyen is érdemes érdeklődni, ajánlatot kérni, hiszen a kamat mellett a többi feltétel is igen eltérő lehet. Minden bank máshogy ítéli meg az ügyfél kockázatosságát vagy a tervezett beruházás jövedelmezőségét. Így más a hitelbírálat eredménye is. Bankonként eltérhet az ajánlott futamidő, a felvehető összeg nagysága, a kamat, a kért biztosítékok mértéke. Egyes bankok már 3 millió forintot is megajánlanak, más kiköti, hogy az 50 millió alatti beruházásokkal nem foglalkozik. Van olyan bank, amelyik megköveteli, hogy az ügyvezető teljes vagyonával feleljen a felvett hitelért, más eltekint ettől. Ezért kell több ajánlatot is bekérni.

Ami biztos és közös szabály:

  • a leghosszabb futamidő beruházási hitel esetén 10 év, forgóeszközhitelnél 3 év lehet,
  • az összeg lehet akár 10 milliárd forint is,
  • a kamat pedig nem lehet 2,5 százaléknál magasabb.

Kevésbé megbízható cégek is megkaphatják

A májustól érvényes szabályok azt is lehetővé teszik, hogy banki szempontból kevésbé megbízható vállalkozások is hitelhez juthassanak. Korábban ugyanis a 2,5 százalékos kamatnak minden költséget tartalmaznia kellett. Mostantól a bankok lehetőséget kapnak arra, hogy kockázatosabb hitelek esetén ezen az összegen felül felszámoljanak bizonyos garanciadíjakat. Ez az érintettek számára csak egy kicsit drágítja meg a hitel, viszont lehetővé teszi, hogy a kockázatosabbnak látszó ügyfelek igényét se kelljen a banknak elutasítania.