A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Magyarországon is bevezetik az elektronikus multimodális fuvarokmányt. Erről írt alá megállapodást a Szállítmányozók Nemzetközi Szövetsége (FIATA) és a Magyar Szállítmányozók Szövetsége (MSZSZ).

A FIATA Multimodális Fuvarokmány (FBL) a legismertebb és legfontosabb szállítmányozói okmány, amit 1971. óta alkalmaznak a több szállítási módot alkalmazó, jellemzően tengeri konténeres forgalmat szervező vállalatok.

Az FBL kiállítója nemcsak azt vállalja, hogy az árut leszállíttatja a rendeltetési helyére, de minden általa szerződtetett fuvarozóért és egyéb közreműködőért is felelősséget vállal. Az FBL így értékpapír, birtokosa az áru birtokosa is egyben, a bankok pedig fizetési okmányként fogadják el.

Az elektronikus rendszerben a felhasználók beolvashatják a dokumentumon található QR-kódot, vagy közvetlenül feltölthetik a PDF-fájlt a FIATA oldalára, hogy hozzáférjenek a dokumentum-ellenőrzéshez. Itt ellenőrizhető az okmány érvényessége, a kibocsátó személyazonossága és a dokumentum tartalmának sértetlensége.

A papírmentes FBL-t az MSZSZ tagjai már tíz különböző szállítási menedzsment (TMS) szoftveren keresztül elérhetik, de ha a vállalat más szoftvert használ, azt is lehet csatlakoztatni a rendszerhez. Ehhez a FIATA megosztotta az alkalmazásprogramozási felületet (API-t).

Forrás: logisztika.com