A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Januártól a balkáni országban is be kell jelenteni a kabotázs fuvarokat. Érdemes ezt betartani, mert az előírások megszegése borsos bírsággal járhat. A feladathoz részletes segédletek állnak rendelkezésre.

A mobilitás csomag egyik legnagyobb ellenzője, – és tegyük hozzá a szabályozatlanság egyik legnagyobb haszonélvezője – Bulgária hozzáigazította saját jogszabályait az uniós kiküldetési irányelvhez (2014/67/EU). Így januártól be kell jelentenünk a bolgár kabotázs-fuvarokat. Kellemes meglepetés, hogy maga a bejelentés viszonylag egyszerű, részletes útmutatókat készítettek hozzá.

Bejelentés

Az ellenőrzésért felelős szerv, a bolgár munkaügyi felügyelőség egy angol nyelvű honlapot hozott létre: bit.ly/BolgárKabotázs.

Ezen minden információt megtalálunk a kiküldetés bolgár szabályairól, és itt jelenthetjük be a kabotázsokat is. Ezt egyéni vállalkozóként is meg kell tennünk.

A bejelentés folyamatát pontról-pontra megismerhetjük egy kézikönyvben:  bit.ly/KabotázsBejelentésKézikönyve   (kattintsunk a “user manual” feliratra).

Az első bejelentés előtt regisztrálnunk kell (bit.ly/KabotázsRegisztráció). A kabotázst ezután tudjuk bejelenteni. Ebben meg kell adni  a bolgár megbízó és a kiküldött sofőr adatait, valamint a kiküldetés időpontját.

bejelentési felület

Nem jelent pluszt az előírt minimálbér

Bulgáriában a fuvarozásra nincs érvényes kollektív szerződés, ezért a kabotázs után a bolgár minimálbért kell megfizetni a sofőröknek. Ez óránként 3,66 BGN (1,87 euró/óra). Ha a küldő országban a minimálbér ennél magasabb lenne, akkor azt kell fizetni a sofőrnek. A hazai minimálbér nagyobb a bolgárnál, így a sofőrök bérezésével a magyar vállalkozásoknak nem lesz problémájuk.

Kötelező dokumentumok

A előírt dokumentumok viszont plusz feladatokat jelentenek. A bolgár megbízónknak papíron vagy elektronikus formában át kell adnunk az alábbiakat:

– a sofőr munkaszerződése vagy munkáltatói igazolás a foglalkoztatásáról

– munkaidő-nyilvántartás (a ledolgozott órákról)

– igazolás a bér kifizetéséről (pl. bankszámlakivonat)

Az iratokhoz mellékelni kell azok bolgár fordítását is. A fordításnak nem kell hitelesnek lennie. Nekünk is meg kell őrizni ezeket az anyagokat, méghozzá  a kiküldetést követő egy évig. A bolgár munkaügyi felügyelőség ellenőrizheti, hogy betartottuk-e a szabályokat, így kérheti az iratok bemutatását.

Bírságok

Bírságolják a kabotázs bejelentésének elmulasztását és a bolgár munkaügyi szabályok megsértését is:

– a bejelentés elmulasztása első alkalommal: 5000 BGN

– második alkalommal: 5-10.000 BGN

– minden további bejelentés elmulasztása 10-20.000 BGN

– munkaügyi előírások megsértése (pl.: munkavédelem, egészségvédelem): 1.500-30.000 BGN.

A bírságot a kiküldő vállalkozásra szabják ki.

Forrás:postedworkers.gli.government.bg

Őri András