A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Burgenlandba ne szállítsunk régi dízellel!

Az ausztriai Burgenlandban 2021. októberétől korlátozzák az Euro 2-es teherautók közlekedését. Ausztriában érdemes figyelni az IG-L táblákra is. Ha ugyanis a légszennyezettség miatt elrendelt sebességhatárt lépjük túl, akkor a közlekedési bírság mellett még a környezetvédelmi vétségért is fizetnünk kell. Így pedig már háromszor annyiba is kerülhet a gyorshajtás.

Az osztrák levegőtisztasági törvény fokozatosan vezeti be a környezetvédelmi szigorításokat. Először az Euro 0-ás és az Euro 1-es teherautók közlekedését korlátozták Burgenlandban. Utolsó lépésként 2021. októberétől a korlátozást kiterjesztették az Euro 2-es, és a 2000 előtt forgalomba helyezett áruszállító járművekre is. Októbertől tehát Burgenland 163 településén ezekkel az autókkal tilos közlekedni – olvashatjuk a WKO tájékoztatásában. 

A korlátozás minden áruszállító járműre érvényes, össztömegtől függetlenül.

Az öreg teherautókra vonatkozó korlátozások a sárgával jelölt területeken vannak érvényben. Forrás: WKO

 

Korlátozás a szomszédos tartományokban

Érdemes megjegyezni, hogy a szomszédos régiókban már régóta hasonló szabályozás van. Alsó-Ausztriában 66, Stájerországban 155 településen, és Bécs egész területén nem közlekedhetnek Euro 3 alatti besorolású áruszállító járművek.

A korlátozások alól vannak kivételek. A tilalmak nem vonatkoznak például egyes saját számlás szállításokra (legfeljebb négy, 12 tonna össztömegű tehergépkocsira) és a különleges felépítménnyel rendelkező járművekre. 

Figyelj az IG-L táblákra! 

Ha már a korlátozásoknál tartunk, érdemes felidézni a kerek, IG-L feliratú elektronikus közlekedési táblák jelentését. Ezekkel egész Ausztriában találkozhatunk, még olyan régiókban is, ahol nincsenek környezetvédelmi korlátozások. Ha szennyezett a levegő, akkor kétféle korlátozó intézkedést rendelhetnek el. Enyhébb esetben korlátozzák a sebességet. Ilyenkor a táblákon az IG-L betűk alatt megjelenik egy szám, ami a megengedett legnagyobb sebességet jelzi. Ha a légszennyezettség tartósan túllépi a megengedett szintet, akkor másféle korlátozásokat is elrendelhetnek.  Meghatározhatják például, hogy milyen Euro besorolású járművek közlekedhetnek az adott területen, vagy nem engednek be bizonyos össztömeg feletti teherautókat. Ezek a korlátozások szintén az IG-L feliratú táblákon jelennek meg.

Borsos a büntetés

Az IG-L sebességkorlátozás túllépése nem egyszerűen közlekedési kihágás, hanem környezetvédelmi vétség is. Ezért drágább a bírság. Ha Bécsben átlépjük a megengedett sebességet, és mondjuk 50 km/h helyett 61-el hajtunk, akkor 55 eurós büntetésre számíthatunk. Ha ugyanezzel a tempóval egy IG-L tábla 50-es korlátozását lépjük túl, akkor háromszor annyit kell fizetnünk, vagyis 150 eurót. Nemrégiben egy osztrák sofőr 161 km/órás sebességgel száguldott az autópályán, pechjére egy 100 km/órát megengedő IG-L tábla után. Az összbüntetése 375 euróra rúgott. Ebből 265 euró volt az IG-L szabályok megsértésére miatti bünti, és 110 euró közlekedési bírság.   

Kaibinger Tamás 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu