A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Covid szabályok: negatív teszttel vagy anélkül?

A legtöbb országban a beutazási korlátozások nem vonatkoznak a fuvarozókra. De az új vírusvariáns miatt Németország például megköveteli a negatív tesztet a sofőröktől is, ha korábban aggodalomra okot adó országban jártak és német fel- vagy lerakóra mennek. Franciaország az Írországból érkező sofőröket teszteli, több európai ország pedig regisztrációhoz köti a belépést. Ausztriában a maszkra kell figyelni, csak az FFP2-est fogadják el.

Számos európai ország csak negatív teszttel engedi a beutazást. Van, ahol legfeljebb 72 órás tesztet fogadnak el, máshol maximum 48 órával az utazás előtt kell készüljön a teszt. Egyes országokban a negatív tesz kiváltható karanténnal, máshol nem. Ám ezek az előírások az utazókra vonatkoznak, a fuvarozóktól az európai országok jelentős része nem kér negatív tesztet.

Összefoglaltuk, hogy lapzártánk idején mi a helyzet, mely országban kérnek regisztrációt vagy negatív tesztet a sofőröktől.

Németország:többféle szabály attól függően, hol jártunk az elmúlt 10 napban

A német járványügyi előírások egyes rendelkezései a hivatásos gépjárművezetőket is érinthetik. A rendelkezések 2021. január 14-én léptek hatályba, és 2021. március 31-ig lesznek alkalmazandók. A nemzetközi áruszállítást végző sofőrökre mentességek vannak érvényben, de ez aszerint változik, hogy milyen kockázati besorolású országból érkeznek.

A közúti fuvarozásra vonatkozó jelenlegi szabályok:

  • Nem kell regisztrálni és nincs szükség negatív COVID-19 tesztre, ha a Németországba belépést megelőző 10 napban csak „kockázatos területen” („risk area”) tartózkodtunk. Jelenleg Magyarország ide tartozik.
  • Aki a belépést megelőző 10 napban „magas kockázatú területen” („high incidence area”) tartózkodott, annak célforgalomban belépés előtt regisztrálnia kell az einreiseanmeldung.de honlapon. A regisztrációkor meg kell adni a németországi első le- vagy felrakóhely címét. A regisztráció magyar nyelven is megtehető. Aki tranzitba megy át az országon, annak nem kell regisztrálni.

Magas kockázatú országnak számít (lapzártánk idején) például Csehország, Szerbia, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Lettország, Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Koszovó stb. A regisztráció mellett negatív COVID tesztet kizárólag abban az esetben kell bemutatni, ha a németországi tartózkodás ideje meghaladja a 72 órát. Ennél rövidebb idejű tartózkodás esetén nem kell teszt.

  • Aki a belépést megelőző 10 napban olyan „aggodalomra okot adó” területen tartózkodott, ahol a Covid-19 új variánsa megjelent („areas of variant of concern”), annak

– célforgalomban belépés előtt regisztrálnia kell az einreiseanmeldung.de oldalon és fel kell mutatnia egy negatív COVID-19 tesztet is.

– Tranzitban kötelező előzetesen regisztrálni, de nem kell negatív tesztet bemutatni.

A Robert Koch Intézet tájékoztatója szerint aggodalomra okot adó terület jelenleg Nagy Britannia és Észak-Írország, illetve Írország és Portugália. Az országok besorolását itt lehet megnézni: bit.ly/RKI_besorolás.

Részletes információt találunk a sofőrök belépéséről és a szövetségi államok COVID szabályairól a német közlekedési minisztérium honlapján.

Figyelem: a rendelkezések bármikor módosulhatnak a járványhelyzet függvényében.

Ausztria: nem mindegy, milyen a maszk

Ausztria 2021. január 15-én regisztrációs kötelezettséget léptetett életbe, de ez nem vonatkozik a teh2021. január 15-én regisztrációs kötelezettséget léptetett életbe, de ez nem vonatkozik a teherfuvarozókra. A fuvarokmányok között azonban tartsunk egy kitöltött uniós munkáltatói igazolást, német vagy angol nyelven. Ennek mintája letölthető a bit.ly/EUMINTA oldalról (3-as melléklet a lap alján).

Figyelni kell a maszkokra is. Ausztriában kötelező az FFP2 maszk viselése.

De mi történik, ha csak KN95 jelzésű maszkot kapunk? Számít ez egyáltalán?

A maszkok világszerte más és más szabályozás alá esnek. Az európai szabvány szerinti maszkoknál a FFP2 az, ami már megfelelő védelmet nyújt (legalább 94%-os hatékonyságú). De vannak más maszkok is, amik ugyanilyen jók. Ilyen:

– az N95 (Egyesült Államok) ≥ 95%-os hatékonyságú,

– a KN95 (Kína) ≥ 95% hatékonyságú,

– a P2 (Ausztrália, Új-Zéland) ≥ 94% hatékonyságú,

– Korea, 1. osztály ≥ 94% hatékonyságú,

– és a DS (Japán) ≥ 95% hatékonyságú.

Mindegyik típusú maszk 94%, vagy afeletti szűrési hatékonysággal rendelkezik, tehát az FFP2 maszk helyett a KN95 maszk is tökéletesen megfelel. Ausztriában viszont csak azokat a maszkokat fogadják el, amelyeken a CE FFP2 jelölés is fel van tüntetve. Ez igazolja ugyanis, hogy a maszk megfelel az európai szabványoknak. Tehát használhatunk KN95 -ös maszkot, de legyen rajta a CE FFP2 jelölés.

Egyesült Királyság: egy online nyomtatványt kell kitölteni

Az áruszállító vállalkozások sofőrjeire a kötelező karantén nem vonatkozik, de ki kell tölteni egy online nyomtatványt (passenger locator form). Ezt a beutazást megelőző 48 órán belül kell megtenni. A nyomtatvány beküldését visszaigazoló, QR kódos azonosítóval ellátott e-mailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek. A visszaigazolás  okostelefonon és kinyomtatva is bemutatható. A nyomtatvány  rövid regisztráció után tölthető ki, és ezen a linken érhető el: bit.ly/UKREG11.

Belgium: csak 2 napon túli tartózkodás esetén kell kitölteni a nyomtatványt

Belgium szintén egy online nyomtatvány kitöltését kéri a beutazóktól. A teherforgalomba belépő sofőröknek ezt csak akkor kell kitölteniük, ha 48 óránál hosszabb ideig fognak az országban tartózkodni. A nyomtatványt itt találja: bit.ly/BELGREG.

Negatív tesztet egyelőre csak a személyforgalomban belépőktől kérnek, de ez bármikor változhat.

Csehország:a sofőröknek nem kell regisztrálni

Csehországban a sofőrökre nem vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, és nem kell koronavírus tesztet sem bemutatni. A Cseh Közlekedési Minisztérium összeállított egy hasznos és folyamatosan frissülő angol nyelvű tájékoztatót, amit cseh út előtt érdemes áttekinteni: bit.ly/CSEHINF.

Franciaország: az Írországból érkezőknek kötelező a teszt

Az Írországból érkező fuvarozóknak negatív COVID-19 tesztet kell bemutatni 2021. január 28-tól. Írországban online foglalhatunk időpontot a tesztre, ezen a linken keresztül: bit.ly/IRTESZT. Tájékoztató a sofőrök teszteléséről: bit.ly/IRTESZT2

A járványhelyzet bármelyik pillanatban változhat, így érdemes figyelni a külképviseletek honlapjait, ahol magyar nyelven elérhetőek a legfrissebb információk. További hasznos információt találhat a reopen.europa.eu és a fuvarlevel.hu/nemzetkozi-korkep/ oldalakon.

Bikki Laura, Dobó Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu