A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Covid-szabályok

A COVID már több mint egy éve keseríti meg az életünket. A szabályok állandóan változnak, így mindig csak pillanatfelvételek készíthetőek a helyzetről. Mutatjuk a lapzártánkkor érvényes beutazási szabályokat és tesztelési lehetőségeket.

Ausztria

A karantén és a teszt szabályok alól felmentést kapnak az áru- és személyforgalomban dolgozók. (Egyéb esetben Magyarországról csak negatív teszttel lehet belépni, és még ezután is 10 napos karantén kötelezettség van.)

A Németországba tartóknál viszont már az osztrák határon ellenőrzik, hogy teljesítik-e a német beutazás feltételeit. Ha 72 óránál tovább tartózkodnánk Németországban, akkor 48 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkezni.

Tesztelési lehetőségek:

Burgenlandban a gépkocsivezetők ingyenesen tesztelhetnek. Ehhez ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot. 

A teszt helyi betegbiztosítással ingyenes, magyarral nem minden esetben. Az osztrák magánlaboroknál is tesztelhetünk: A PCR tesztek ára 140 euró körül van.

Németország

Magyarország március 7. óta a COVID szempontjából magas fertőzöttségű területnek minősül a Robert Koch Intézet nyilvántartása szerint (bit.ly/RobertCoch). Az innen beutazóknak 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatni és 10 napot karanténban kell tölteni. (A karanténkötelezettség tartományonként eltérő lehet.) A teszt- és karanténkötelezettség nem vonatkozik a hivatásos sofőrökre, ha 72 óránál kevesebbet tartózkodnak az országban. Regisztrálni viszont a sofőröknek is kell minden esetben, mert magas fertőzöttségű területről, Magyarországról érkeztek:

bit.ly/NémetBejelentkezés.

Kell viszont teszt, ha vírusvariáns területről érkezünk. (Ha csak tranzitban átutaztunk, az nem számít.) Jelenleg ilyen Franciaország Moselle megyéje. Ez esetben 48 óránál nem régebbi PCR tesztet kell bemutatni a határon a sofőröknek is.  

Tesztelési lehetőségek:

A németeknél csak akkor ingyenes a PCR-teszt, ha azt orvos kezdeményezte. Minden más esetben fizetni kell a költségeket. Ez hivatalosan 65.50 euró, magánszolgáltatóknál ennél többe is kerülhet. Tesztpontokat a repülőtereken, vasútállomásokon és egyetemi kórházakban találunk. A tesztelési lehetőségekről és beutazási szabályokról magyar nyelven itt tájékozódhatunk:

bit.ly/nemetCovid.

Szlovénia

Magyarország március 29-től piros jelzésű országnak számít, ezért a belépőknek be kell mutatni egy 48 óránál nem korábbi, uniós negatív PCR tesztet vagy oltási igazolást. De ez a kötelezettség nem vonatkozik az áruszállító sofőrökre, ha tranzitban mennek át az országon, vagy célforgalomban a belépéstől számított 8 órán belül elhagyják az országot.

Akinek tesztelésre lenne szüksége itt tájékozódhat:

Zdravstveni dom Ljubljana

(tel.: +381 31-619-359).

A teszt díja: 100 euró. 

Szerbia

A sofőröknek nem kell tesztet bemutatniuk. Ha mégis tesztre lenne szükségünk, a

 bit.ly/SzerbTesztelés oldalon találunk tesztállomást.

A teszt ára 18.000 RSD (kb. 55.500 Ft).

Horvátország

Nem kell tesztet bemutatni a sofőröknek. Aki viszont Horvátországban eltölt egy éjszakát, annak előzetesen regisztrálni kell a bit.ly/HorvátRegisztráció oldalon. Ez vonatkozik a sofőrökre is.

Akinek tesztre lenne szüksége, az államilag szervezett tesztelési lehetőségek közül itt válogathat:

bit.ly/HorvátTesztelés

A teszt ára 407 – 1000 kuna (kb.19.500 – 47.800 Ft) között van.

Románia

Nem kell tesztet bemutatni a nemzetközi áruszállítást végző sofőröknek (ha a jármű legnagyobb megengedett össztömege meghaladja a 2,4 tonnát).  

Akinek egy hosszabb nemzetközi fuvar miatt mégis Romániában kellene tesztelni, az a

bit.ly/RománTesztelés oldalon talál szűrőpontot. A tesztek ára szolgáltatótól függően 215 -720 lej  (kb. 15.800 – 53.000 Ft) között mozog.

Ukrajna

Nem kell tesztet bemutatni a nemzetközi áruszállítást végző sofőröknek. Viszont a hazánkból beutazóknak olyan, a Covid-19 gyógyítására is kiterjedő biztosítással kell rendelkezni, amelyet vagy ukrán vagy ukrajnai képviselettel, partnerrel rendelkező nemzetközi biztosító adott ki. Ez vonatkozik a sofőrökre is.

Akinek Ukrajnában kellene tesztelnie a bit.ly/UkránHivatalosTesztelés oldalon keresgélhet a szolgáltatók között.

A teszt ára 750-1800 hrivnya (8.300 – 20.000 Ft) között van.

Szlovákia

Nemkell tesztet bemutatni a nemzetközi áruszállítást végző sofőröknek. A járművezetőknek azonban maguknál kell tartani az uniós munkáltatói igazolást: bit.ly/EUIgazolás

Ha tesztre lenne szükség:

a külföldről érkezők kötelező Covid-19 tesztje ingyenes.

Önköltséges teszteket magánlaborokban lehet kérni.

Például a nálunk is jól ismert Synlab laboratóriumaiban

65 EUR egy PCR- teszt ára

(bit.ly/SynlabSzlovákia)

Forrás: Konzuli szolgálat 

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu