Csehország

Koronavírus információk

A koronavírus miatt 30 napos rendkívüli állapotot rendeltek el Csehországban.

A cseh kormány a járványhelyzet romlása miatt 30 napos szükségállapotot vezetett be 2021. november 25-én. A szükségállapot a beutazási feltételeket nem érinti. Továbbra is beléphetnek az országba azok, akik EU Covid igazolvánnyal tanúsítják, hogy befejezett oltással, vagy negatív PCR teszt eredménnyel rendelkeznek, illetőleg átestek a fertőzésen. Befejezettnek akkor tekinthető az oltás, ha valaki mindkét oltást megkapta és a második után legalább két hét elmúlt, vagy a Janssen oltóanyag beadása után két hét telt el. Az oltottak számára nincsen teszt-kötelezettség. Magyarország jelenleg a sötétpiros, vagyis a nagyon magas veszélyességi fokozatba tartozik.

Igazolások, amelyeket elfogadnak:

– oltottak: az oltási igazolás a kiállításától számított 9 hónapig érvényes

– fertőzésen átesettek: csak a gyógyultságról szóló orvosi igazolás érvényes

– tesztelt személyek: belépéskor 3 napnál nem régebbi PCR teszt

A belépés utáni 5-7 napon belül kötelező megismételni a tesztet.

A szükségállapot elsősorban a belföldön munkát végző vagy szolgáltatást igénybe vevő személyek számára állapít meg előírásokat és szigorítja a tömeges együttléteket.

Érkezési Űrlap – Passenger Locator Form

Más országokhoz hasonlóan Csehországban is minden, még az alacsony kockázatú országokból érkező, 18. életévét betöltött utasnak is ki kell töltenie egy utaskísérő nyomtatványt: https://plf.uzis.cz/   A cím megadásánál csak a legördülő menüből lehet válogatni. Más bejegyzést nem fogad el a rendszer. Ha az Ön városához tartozó utcanevek között az Ön utcája nem szerepel, akkor hagyja üresen azt az ablakot. A házszám megadásakor ugyanígy kell eljárni. Útitárs címszó alá csak az együtt utazó 18 évnél fiatalabb családtagokat kell beírni, nekik ugyanis nem kell nyomtatványt kitölteniük. A nyomtatványt kitöltése után a “send” feliratra kattintva kell elküldeni. Ezután nyomtassuk ki vagy rögzítsük mobiltelefonunkon a kitöltött űrlapot, mert ellenőrzéskor szükség lesz rá.

2021. november 27-től tilos minden olyan harmadik országbeli állampolgár belépése Csehországba, aki a megelőző 14 napban több mint 12 órát töltött az alábbi országokban: Dél-Afrika, Namíbia, Lesotó, Szváziföld, Zimbabwe, Botswana, Zambia és Mozambik. Valamennyi cseh lakosnak, aki a felsorolt országokból tér haza, 10 napos házi elzártságba kell vonulnia.

Mentességek

A 30 napra tervezett bevezetett járványügyi intézkedések nem vonatkoznak a nemzetközi szállításban dolgozó járművezetőkre. A nemzetközi gépkocsivezetők korlátozások és teszt nélkül beléphetnek Csehországba.

Nemzetközi fuvarozási dolgozók bizonyítványa (Certificate)

Külföldi fuvarozóknak nemzetközi feladat teljesítésekor rendelkezniük kell egy munkáltatói igazolással. Erre az igazolásra szükség lehet, például valamely nemzetközileg elismert szakmai bizonyítvány hiányában vagy lejárta esetén  (pl. kisteherautó vezetők). A tagállamok  elfogadhatnak a nemzetközi fuvarozási dolgozók számára egy munkáltató által kiállított igazolást, a megfelelő személyazonosító okmányokkal együtt. Ez lehetővé teszi az EU belső határátlépését hivatásuk gyakorlása során. Az EU Bizottság egy szabványos minta biztosításával segíti a vállalkozókat. Az igazolás mintája az alábbi linken a 3. mellékletben található: https://bit.ly/nemzetkozifuvdolgozokigazolasa

Határ

Határellenőrzést nem vezettek be. A nyitvatartó határátkelők pontos listája ellenőrizhető a cseh Belügyminisztérium weboldalán.

Figyelem: november 09-től  a Lengyerországból érkezőket nem engedik be a Cseh Köztársaság területére. Ez a korlátozás nem vonatkozik a teherforgalomra. A pontos szabályokról a cseh Belügyminisztérium oldalán tájékozódhatunk.

Zöld folyosók:

A D1, D2, D5, D8 és D11 autópályák használhatók a zöld folyosós áruszállításra (gyógyszer, gyógyászati eszközök, élő állat, élelmiszer és üzemanyag).

Az aktuális közlekedési információkról itt tájékozódhat.

Forrás: mvcr.cz, Konzuli Szolgálat, reopen.europa.eu

Koronavírus információk országonként: Nemzetközi körkép

Frissítés: 2021. december 20.

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: