A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az előre utalás mellett 2014-től az utólagos fizetést is lehetővé teszi a fuvarozók egy részének a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) A szerződéskötéshez sok mindennek meg kell felelni, olyan alapos pénzügyi vizsgálaton esnek át a cégek, mintha hitelt vennének fel.

A nyáron bevezetett elektronikus útdíjfizetési rendszer egyik komoly hiányossága volt eddig, hogy a díjakat csak előre utalással lehetett megfizetni. A fuvarozóknak jelentős összegeket kellett hitelezniük, olyan díjakat kellett megfizetniük, melyért a szolgáltatást még nem vették igénybe. És ez nem csak egy elvi probléma volt: a fuvarozóknak akár milliós összeget is meg kellett előlegezniük, miközben az útdíjat is tartalmazó fuvardíjakhoz sokszor csak 30-60 nappal később jutnak hozzá.

Az utólagos fizetés feltétele, hogy a fuvarozó erre szerződést kössön a szolgáltatóval. A szerződéshez a kérelmeket január 6-tól lehet majd benyújtani, s a szolgáltató 30 nap alatt vállalja a bírálatot. Ezt követi a szerződéskötés. Tehát legkorábban február közepe táján lehet élni az utólagos fizetéssel.

A 30 napos elbírálás ara kell, hogy a jelentkező vállalkozások hitelképességét megvizsgálják. Az alapkövetelmény, hogy a cég nem állhat csődeljárás, végelszámolás, vagy felszámolás alatt, nem lehet lejárt köztartozása. De ennél jóval többet is teljesíteni kell majd. A bekért pénzügyi adatok alapján a szolgáltató kockázati csoportokba sorolja a vállalkozásokat. Akik a legjobb minősítést kapják, nekik biztosítékot sem kell fizetniük. A közepes és magas kockázatú ügyfeleknek majd bankgaranciát, vagy készpénzben letett óvadékot kell biztosítaniuk a szerződéskötéshez. Ennek összege attól is függ majd, hogy milyen időszakra szól az utólagos fizetés, mennyi időnként fizeti számláit a szerződő fuvarozó. Heti, kétheti, havi elszámolásokra is lesz lehetőség.

Az utólagos fizetési lehetőség pontos feltételeit még nem ismerjük, ezeket majd december 21. után teszi közzé a NÚSZ Zrt. A www.hu-go.hu oldalon lehet majd a részleteket megtalálni. Egyelőre egy előzetes közleményt adtak ki erről a lehetőségről.