A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Már csaknem egymilliárd forint hitelt vettek fel a fuvarozók az útdíj finanszírozására – írja a Világgazdaság című lapra hivatkozva az MTI. Az útdíjhitelt eddig 900 autó után folyósították. Ezzel a keret egytizede kimerült.

Cseppet sem korlátlan az útdíjhitel – ez a tanulsága a hitelt folyósító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója megszólalásának. Krisán László elárulta, hogy az eddig kihelyezett nagyjából egymilliárd forinttal lekötötték a rendelkezésre álló keret egytizedét. Tehát nagyjából 10 milliárdos kerettel tervezett az állam. Ha ezt lekötik, a később érkezőknek már nem jut az útdíjhitelből. Eddig körülbelül 900 autó után igényelték a hitelt, így feltehetően a keret 9-10 ezer autó útdíjának fedezésére lehet elég. A statisztikák szerint 230 ezer olyan teherautó közlekedik a hazai utakon, melyek után útdíjat kell fizetni.

Az eddigi igénylők a KAVOSZ tájékoztatása szerint zömmel kisebb cégek, de van közöttük 20 autós vállalkozás is. A hitel folyósítása nem automatikus: hiába az állami kamattámogatás, az igényléknek ugyanúgy át kell esniük a hitelbírálaton, mintha bármilyen piaci terméket igényelnének. Így lesznek olyan vállalkozások is, melyek nem hitelképesek, nem kaphatják meg a kedvezményes kölcsönt. Krisán László szerint azért is fontos a hitelképesség vizsgálata, mert nem szabad kockára tenni az állami kezességvállalást. Ha ugyanis az államnak túl sok bedőlt hitelért kell helytállnia, akkor le fogják állítani a programot.

Az útdíjak előfinanszírozására a fuvarozók autónként 1 millió forintnyi hitelt vehetnek fel, de ebből csak 800 ezret használhatnak ténylegesen fel. 200 ezret letétbe kell helyezniük fedezetként. A kamatokat viszont a fedezetbe rakott pénz után is fizetni kell.