A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egy új fejlesztésű digitális rendszer láthatóvá teszi a jármű közvetlen közelében lévő tárgyakat

Sok vakfolt és holttér nehezíti meg még ma is a járművezetők dolgát. Ezek kiküszöbölésére a Fraunhofer Társaság (IOSB) a MAN teherautógyár Rio nevű leányvállalatával újszerű asszisztens-rendszert fejlesztett ki.

A kutatók szeretnék a parkoláskor és tolatáskor bekövetkező balesetek számát csökkenteni. Különösen a bonyolult manőverezések közben fontos, hogy a járművezető észlelje az autó közvetlen közelében lévő tárgyakat. A rendszer alapja egy virtuális valóság szemüveg és egy sztereó-kamera. (A sztereó kamera két objektívvel rendelkezik, ami a két szemünkhöz hasonlóan lehetővé teszi a térbeli látást.) A két eszköz használatával a járművezető úgy láthatja a jármű közelében lévő akadályokat, mintha az autó átlátszó lenne.

A számítógép a kamera felvételeinek a segítségével valósághű 3D-s képet varázsol a sofőr szeme elé. A kutatók elismerik, hogy a virtuális szemüveg egyelőre túl nehézkes. Az ún. kiterjesztett valóság készüléket a járművezetők már hagyományos szemüvegként viselhetnék, de ezek még túl szűk látószöggel rendelkeznek.

Forrás: transport-online.de

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu