A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Sok vakfolt és holttér nehezíti meg még ma is a járművezetők dolgát. Ezek kiküszöbölésére a Fraunhofer Társaság (IOSB) a MAN teherautógyár Rio nevű leányvállalatával újszerű asszisztens-rendszert fejlesztett ki.

A kutatók szeretnék a parkoláskor és tolatáskor bekövetkező balesetek számát csökkenteni. Különösen a bonyolult manőverezések közben fontos, hogy a járművezető észlelje az autó közvetlen közelében lévő tárgyakat. A rendszer alapja egy virtuális valóság szemüveg és egy sztereó-kamera. (A sztereó kamera két objektívvel rendelkezik, ami a két szemünkhöz hasonlóan lehetővé teszi a térbeli látást.) A két eszköz használatával a járművezető úgy láthatja a jármű közelében lévő akadályokat, mintha az autó átlátszó lenne.

A számítógép a kamera felvételeinek a segítségével valósághű 3D-s képet varázsol a sofőr szeme elé. A kutatók elismerik, hogy a virtuális szemüveg egyelőre túl nehézkes. Az ún. kiterjesztett valóság készüléket a járművezetők már hagyományos szemüvegként viselhetnék, de ezek még túl szűk látószöggel rendelkeznek.

Forrás: transport-online.de