Egyesült Királyság

Frissítve:2020.011.10

Az Egyesült Királyságban november 5-étől országos kijárási korlátozást vezettek be, amely várhatóan december 2-ig tart. Az otthonát mindenki csak testmozgás, munkába járás, élelmiszer vásárlás és egészségügyi okok miatt hagyhatja el.

Az alapvető élelmiszereket árusító üzletek kivételével bezárnak a szórakoztatóipari egységek, tornatermek, a vendéglátó üzletek csak elviteles rendelést vehetnek fel.

Az Egyesült Királyságban kötelező 14 napos karantént írnak elő a Magyarországról beutazók számára. A karantént teszttel nem lehet kiváltani.

Az áru- és személyszállító vállalkozások sofőrjeire a kötelező karantén nem vonatkozik. A beutazást megelőző 48 órán belül azonban a sofőröknek kötelező kitölteniük egy online nyomtatványt (passenger locator form), amiről a visszaigazoló, QR kódos azonosítóval ellátott e-mailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek. A visszaigazolás  okostelefonon és kinyomtatva is bemutatható A nyomtatványt  rövid regisztráció után tölthető ki.

Dániából érkezők figyelmébe: az Egyesült Királyságban lakóhellyel nem rendelkező hivatásos gépjárművezetők nem léphetnek be az ország területére, ha a belépést megelőző 14 napban Dániában tartózkodtak vagy Dánián keresztül utaztak.

Kötelező maszk használat

  • Angliában: ha a 2 méteres távolságtartás nem megoldható az emberek között, vagy ha számunkra ismeretlen emberekkel találkozunk
  • Walesben: minden fedett nyilvános helyen
  • Észak-Írországban: a tömegközlekedési eszközökön és ezek megállóiban
  • Skóciában:  üzletekben,  tömegközlekedési eszközökön és a vendéglátóipari egységekben.

Forrás: Konzuli Szolgálat, MKFE, www.gov.uk

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.